DEZBATERI PRIVIND VIITORUL CERCETARII AGRICOLE

Cercetarea agricolă românească încotro?

”Avem cel mai frumos sat din Uniunea Europeană” Cuvintele îi aparțin rectorului ASE, Nicolae Istudor, care a afirmat, în cadrul conferinței că România are cel mai frumos sat din Europa, sau chiar din lume, iar lumea satului trebuie conservată. Potrivit acestuia, în România ar trebui să existe o unitatea între fortelor institutele de cercetare si mediul de afaceri. În prezent, Academia de Studii Economice cu Academia Română, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gh. Ionescu Șișești” si mediul de afaceri se ocupe de proiecte pe cercetare, iar acțiunile nu trebuie să se oprească aici.

In data de 18 octombrie a.c. s-a desfasurat in cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti”, Conferinta „Cercetarea agricola – prezent si perspective”, un eveniment care face parte dintr-un proiect mai amplu pe probleme de politici agrare, organizat de Academia Romana, Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” si Academia de Studii Economice din Bucuresti. Din partea ASE au avut interventii prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rector, si prof. univ. dr. Gabriel Popescu, Directorul Departamentului de Economie Agroalimentara si a Mediului. Au participat personalitati din lumea academica si universitara, invitati din administratia publica, mediul politic, precum si reprezentanti din sectorul agroalimentar.
Cuvântul de deschidere al conferinței i-a aparținut academicianului Cristian Hera, cel care le-a vorbit celor prezenți despre importanța cercetării în sectorul agricol, solicitând, în egală măsură identificarea soluțiilor pentru cele mai arzătoare probleme în agricultură și furnizarea acestor soluții, către actorii direct implicați fermierii și asociațiile profesionale.

Sunt necesare studii de specialitate pe problema efectul neonicotinoidelor asupra albinelor Profesorul Valeriu Tabără a vorbit despre importanța tehnologii, despre faptul că inovațiile se obțin într-un timp lung și cu costuri ridicate. De asemenea, a pus accentual și pe necesitatea studiilor de specialitate pe teme controversate, așa cum este efectul neonicotinoidele asupra albinelor.

Un alt punct extrem de important discutat în cadrul conferinței tematice a fost acela al necesității refacerii infrastructurii de irigații, lucru care îi va ajuta pe fermieri să facă fața mai ușor schimbărilor climatice. Referitor la acest subiect, toți cei prezenți s-au declarat pentru refacerea acestui sistem de irigații, totul bazat pe experiența din teren al fermierilor care au reușit, prin fonduri proprii sau fonduri atrase să pornească vechile sisteme de irigații. De asemenea, s-a pus accentul și pe implicarea partidelor politice în soluționarea acestor problem stringente din agricultură.

Profesorul Gheorghe SIN a prezentat starea actuală a cercetării agricole, efectele care au fost produse prin emiterea a două Hotărâri de Guvern de către fostele conduceri de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De asemenea, profesorul SIN a punctat și implicarea actualului ministrul al Agriculturii, domnul Petre Daea pe care l-a felicitat pentru implicarea și determinarea de care a dat dovadă până acum. Academicianul și-a exprimat speranța că ministrul Daea se va implicarea în punerea în aplicare a legii și va promulga cele 18 HG care așteaptă de mult pe masa acestuia.

Academicianul le-a vorbit celor prezenți și despre problem privind fondul funciar, cel care se află în prezent în proprietatea institutelor de cercetare, teren ce s-a diminuta de-a lungul timpului. De asemenea, s-a pus accentual și pe lipsa de activitatea în domeniul cercetării suinelor și păsărilor.
Potrivit lui Gheorghe Sin în domeniul cercetării activează în prezent 1.100 de persoane, dintre care 600 cu studii de cercetare, comparativ cu anul 1991 când activau 3.020 de persoane în acest domeniu. Acest fenomen este explicat de blocarea posturilor în urma lipsei finanțărilor.

Lasă un răspuns