Cele mai importante teme cu privire la colectarea selectivă au fost dezbătute la Conferința PRIA Environment 2019

PRIAevents  a organizeazat conferința PRIA Environment 2019, eveniment complex, cu teme extrem de importante și participarea reprezentanților tuturor părților implicate în protecția mediului în 18 aprilie 2019, la hotel Sheraton, sala Iridium, ora 9,30.

PRIA Environment reprezintă una dintre cele mai importante platforme de dezbateri între companii, autorități, ONG-uri și societatea civilă, dar și întalnirea anuală a tuturor celor implicați în conservarea mediului.

Ordonanța de urgență nr. 75/2018, Legea 31 pe 2019 sunt cateva dintre modificarile legislative despre care am discutat în cadrul conferinței PRIA Environment 2019. Vom dezbate despre pachetul Comisiei Europene privind economia circulară, despre managementul deșeurilor si transformarea acestora in resurse, dar și despre cum putem învăța din experiența altor țări. Vom discuta despre sistemul pay as you throw, despre atingerea cotelor de reducere a depozitării, și despre atingerea cotelor de reciclare. Care este situația pungilor de plastic și a ambalajelor la noi? Dar statusul legii risipei alimentare?

De asemenea, am abordat subiecte importante despre reciclarea electronicelor și electrocasnicelor, hârtiei, metalului, deseurilor periculoase, despre prevenirea și controlul poluării mediului și despre deșeurile industriale.

PRIA Environment a găzduit reprezentanți de marcă ai mediului de business, ai autorităților și ai comunității științifice, precum și lideri comunitari, care vor discuta politici în curs de dezvoltare, probleme și progrese tehnologice care au impact asupra resurselor naturale, precum și oportunități concepute pentru a crea un viitor durabil prin gestionarea corectă a mediului. Totodată se vor dezbate subiecte despre alinierea la cerințele internaționale privind economia circulară și transformarea deșeurilor în resurse, despre ape, paduri, aer.

Un rol deosebit am acordat dezbaterii despre investiții ale companiilor pentru protejarea mediului și educație pentru mediu. Vom afla despre cele mai eficiente campanii pentru mediu.

Prin participarea la conferința PRIA Environment a, analizăm împreună noutățile legislative cu impact asupra comunităților noastre, strategii și politici, precum și schimbările actuale. Află care sunt eforturile facute de companii pentru un mediu mai curat, dar si stadiul demersurilor facute de administrațiile locale pentru mediu. Vom afla despre rezultatele orașelor din România și care se află pe locurile fruntașe.

 

Am avut ocazia să îi întâlnim pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, astfel încât la finalul evenimentului să avem trasate idei, soluții și propuneri.

 

 

AGENDA

 

SCHIMBĂRI LEGISLATIVE ȘI MASURI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI ÎN ROMÂNIA. ECONOMIA CIRCULARĂ. ȚINTE

Pachetul Comisiei Europene privind economia circulară? Care sunt pasii României spre trecerea la economia circulară? Care sunt țintele României și în ce stadiu suntem cu atingerea cotelor de reducere a depozitării și a cotelor de reciclare? Când riscăm infringementul?

8 luni de la Ordonanța de urgență nr. 75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor. Care sunt rezulatele?

Sistemul pay as you throw. Câte localități din România au implementat acest sistem? Câți bani se pot economisi? Cum va fi implemetata obligatia stabilirii, pana la data de 30 iunie 2019, pentru beneficiarii serviciilor de salubrizare, a tarifelor distincte pentru deseurile generate si amenzi in cazul in care deseurile nu sunt colectate selectiv? Care vor fi amenzile pentru companii, autoritati? Dar pentru cetateni?

Legea 31/2019. Noi reguli în domeniul managementului ambalajelor. Care sunt modificările care vizează OTR-urile, producătorii și importatorii, administrația publică locală? Ce precizări sunt pentru trasabilitatatea deșeurilor de ambalaje ale produselor importate/achizitionate intracomunitar pentru consum propriu?

Cum arată Ghidul pentru colectarea deșeurilor care vizează aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucata. Începând cu 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.

Legea Risipei Alimentare se poate aplica în sfarșit în România de la 1 februarie 2019. Care este mecanismul pentru companii? Ce facilități fiscale au acestea ce s-a modificat față de anul trecut? Care sunt măsurile de prevenire a risipei alimentare?

Piaţa deşeurilor reciclabile din România se apropie de un miliard de euro, iar gradul de reciclare se situează la sub 5% din totalul deşeurilor municipale. Cum se poate transforma deșeul într-o resursă, întorcându-se astfel în circuitul economic?

 

Cum se adaptează orașele din România cerințelor de mediu europene și mondiale privind reciclarea? Dar privind calitatea aerului?

Cum  se  implică  companiile  în  protecția  mediului?  Cum  pot  contribui  companiile  la  educarea  angajaților,  dar       și a

cetățenilor în general, pentru respectarea normelor de mediu? Exemple de campanii de succes.

Educația pentru protecția mediului. Cine o realizează acum? Cum ar trebui sa fie aceasta realizată pentru a avea rezultate mai bune?

Lanțul producător /importator – retailer – asociații – autorițăți locale? Ce trebuie schimbat? Ce funcționează?

Reciclarea electronicelor și electrocasnicelor? Colaborarea între producătorii care comercializează echipamente electrice

şi electronice (EEE) și asociaţiile care le colectează deşeurile

Rezidurile industriale. Ce masuri aiu companiile? Ce reglementzari s-au inastrit pentru acest segment?

Apa potabilă și investițiile statului și cele private. Fonduri UE pentru apă.

Programe pentru industria auto vizând poluarea. Ce măsuri va lua Ministerul mediului și ANPM?

Ce poate învața România din experiența altor state despre colectarea selectivă, managementul deșeurilor și poluare? Care sunt studiile realizate de experți? Exemple din alte țări;

Ce poate face România pentru a promova transformarea deșeurilor în resurse (materii prime secundare) pentru industrie? Cum sprijină industria acest demers? Dar companiile de salubritate, cele care colectează și care reciclează?

Ce soluții pot exista la blocajul din sectorul gestionării deșeurilor de ambalaje? Dar pentru cele de mase plastice și deșeuri periculoase? Ce amenzi primesc companiile dacă nu atingem țintele, dar autoritățile?

Care sunt propunerile mediului de afaceri? Ce responsabilități își asumă acestea? Dar autoritățile, dar societatea civilă? Ce rol pot juca asociațiile de locatari din România? Dar ONG-urile?

 

Lectori invitați au fost:  László BORBÉLY– Consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG); Radu MERICA – Director General, RER (Recuperare Ecologică și Reciclare); Alice NICHITA – Government Relations Manager, Coca-Cola HBC Romania; Constantin TOMA – Primarul Municipiului Buzău; Sorin MINEA – Președinte, Romalimenta; Roxana PUIA – Director de Marketing, Asociația ENVIRON; Niculina STELEA – Director Tehnic, APMCR; Mihai MEREUȚĂ – Președinte, Liga HABITAT; Reprezentant OTR; Reprezentant companie mașini electrice.

 

La conferințele PRIA Environment de-a lungul timpului, lectori au fost: Radu MERICA – Director General, RER (Recuperare Ecologică și Reciclare); Constantin DAMOV – Co-Fondator, Green Group; Irina IONESCU, Președinte al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, Cristian LAZĂR –Director Comercial, Rom Waste Solutions; Mihai ROHAN – Președinte, CIROM; Robert UZUNA – Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu; Daniel Constantin – Fost Vice-Prim Ministru și Fost Ministru al Mediului; Andrei ORBAN – Președinte Environ /Coordonator al Grupului de Lucru Mediu al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK Romania), Andrei COȘULEANU, Board Member, Let’s Do It Romania.

Lasă un răspuns