PRIAevents, în parteneriat cu RAC și cu PRISA a organizat conferința PRIA Food Supplements and Medical Devices Advertising în data de 20 iunie 2018, la hotel InterContinental București, sala Fortuna et. 21, începând cu ora 9,30. În cadrul evenimentului au fost dezbătute teme actuale, de interes, alături de toți cei implicați, despre reglementarea și autoreglementarea publicității suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale.
Lectorii care au participat la dezbateri sunt: Conf. Dr. Diana PĂUN – Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială; Laura CORINA GEORGESCU – Președinte, CNA; Ioana ȚENE – Sef Departament reglementare, autorizare și supraveghere piață, ANMDM; Laszlo ATTILA – Președinte, Comisia pentru Sănătate, Senatul României; Nastasia BELC – Președinte, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București; Dr. Oana COCIAȘU – Președinte, RAC; Dr. Gerald FLINTOACĂ-FILIP – Secretar General, PRISA; Radu GĂNESCU – Președinte, COPAC; Tatiana ONISEI – Șeful Serviului Național de Plante Aromatice și Medicinale și Produsele Stupului, IBA București.
Promovarea suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale este reglementată diferit în fiecare ţară, dar este guvernată de aceleaşi principii europene comune. Aceasta trebuie făcută în mod responsabil, cu respectarea normelor unei comunicari etice şi la cele mai înalte standarde, pentru a se asigura utilizarea în siguranţă a produselor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Enumerăm aici câteva dintre cele declarate de lectori în cadrul evenimentului PRIA Food Supplements and Medical Devices Advertising:
„Rolul instituţiilor este de a oferi consumatorului şansa unei alegeri informate, astfel încât acesta să aibă încredere şi să facă o alegere sigură pentru propria lui sănătate.` a susţinut Diana Păun, Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială .
Potrivit acesteia, informarea corectă a populației” ar trebui să fie făcută de catre profesionişti` si ` trebuie bazată pe un fundament ştiinţific şi pe surse avizate şi credibile`. Dar inainte de informare, `ne trebuie un plan de îmbunătăţire a educaţiei pentru sănătate a consumatorului şi a pacientului, a mai subliniat Diana Păun
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a evidenţiat faptul că informarea tuturor românilor în acest domeniu este o sarcina dificilă, mai ales că ei înşişi nu citesc prospectul produsului cumpărat.
„Să informăm 20 de milioane de cetăţeni ar fi imposibil şi nu ştiu cine ar avea capacitatea să o facă. Din punctul meu de vedere, la suplimentele alimentare şi la dispozitivele medicale, mai sunt foarte multe lucruri de înţeles de către consumatori sau de catre pacienţi`, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.
Secretarul general al Patronatului Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), Gerald Flintoacă-Filip, a mentionat faptul că actiunea suplimentelor alimentare poate fi doar una de „prevenţie” si nu de tratare. „Legislaţia există, însă în opinia noastră trebuie clarificate anumite aspecte. Publicitatea trebuie să fie reală, să nu inducă în eroare consumatorul, iar produsul să fie prezentat conform compoziţiei aprobate a acestuia”, a explicat reprezentantul PRISA.
Presedintele RAC, Dr. Oana Cociașu, a amintit în intervenția sa faptul că “rolul Consiliului Român pentru Publicitate este acela de a asigura concurența loială în publicitate, de a proteja consumatorii față de mesaje potențial înșelătoare și de a susține interesul public împotriva eventualelor consecințe negative ale publicității. în acest sens, RAC a stabilit norme detaliate de autoreglementare în cazul publicității făcute dispozitivelor medicale sau suplimentelor alimentare, prevederi incluse în Codul de practică al RAC”.
Nu în ultimul rând, Preşedintele Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Nastasia Belc, a afirmat că, pentru a face prevenţie, trebuie să se ţină cont în primul rând de alimentație. ” Degeaba ne uităm pe o etichetă şi vedem că ingredientele sunt bune şi sună bine, sunt naturale, dar procesarea nu a fost corespunzătoare. Contează foarte mult procesarea nu doar ingredientele, pentru că aceasta trebuie să fie biodisponibilă organismului uman”, a atenţionat Nastasia Belc.
„Cadrul actual de reglementare al Uniunii Europene pentru dispozitivele medicale, vizează o gamă foarte largă de produse, de la dispozitive medicale simple (plasturi etc) la cele complexe (stimulatoare cardiace implantabile, RMN etc). Cerințele de reglementare de siguranţă şi de performanţă sunt cuprinse în trei directive europene sunt Directiva 93/42/CEE, Directiva 90/385/CEE și Directiva 98/79/CE”, ne informează Ing. Ioana Țene, – Sef Departament reglementare, autorizare și supraveghere piață, ANMDM.
Sănătatea a fost şi va rămâne una dintre preocupările principale ale omenirii. Tocmai de aceea, PRIAevents îşi concentrează atenţia asupra organizării unor evenimente, în care subiecte de interes, cum este promovarea produselor destinate mentinerii sanatatii, sunt obiectiv şi detaliat analizate.
PRIA Food Supplements and Medical Devices Advertising face parte din seria conferinţelor organizate de PRIAevents care va propun cele mai actuale teme de dezbatere pentru fiecare domeniu și care beneficiază de o prezență sustinuta a specialistilor sau a mass – media. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor in cele mai reprezentative sectoare ale economiei din Romania.
Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Food Supplements and Medical Devices Advertising puteți găsi pe https://priaevents.ro/pria-food-supplements-and-medical-devices-advertising sau contactați raluca.voivozeanu@priaevents.ro/ 0744584661