Cele mai importante teme pentru sectorul construct&real estate au fost discutate in cadrul Pria Construct&Real Estate Conference în 13 iulie 2022, la Digital Park Chișinău

 

PRIAevents, în parteneriat cu Asociații și Patronate din Republica Moldova și Romania, și având ca partener Kaufland Moldova, v-a invitat la conferința PRIA CONSTRUCT&REAL ESTATE Republica Moldova în 13 iulie 2022 la Digital Park Chișinău.

La acest eveniment au participat: reprezentanți ai Ministerelor din Moldova și România, experți în domeniul construcțiilor, asociații și producători materiale construcții, companii  din diferite sectoare precum: dezvoltatorii imobiliari, lanturi de supermarketuri, de hoteluri, depozite  logistice, camere de comerț și ambasade, reprezentanți ai Parlamentului si Senatului, arhitecți, investitori, asiguratori, bănci, avocați, consultanți, agenții imobiliare și reprezentanți ai mass-media.

Am aflat cum se poate finanța sectorul construcțiilor în 2022 și anii următori în Republica Moldova, dar și ce investiții face statul în acest sector.

Am discutat despre cum pot depăși criza provocată de creșterea energiei și a prețurilor materiilor prime și a materialelor de de construcții, despre cum se poate rezolva criza forței de muncă în construcții, tendințe în piața de industrial si retail – ce investiții se fac, care sunt preferințele pentru piața de rezidențial și cum a schimbat pandemia aceste preferințe, dar și ce previziuni sunt pentru 2023 pentru piața de construcții și imobiliare în Moldova și despre piața construcțiilor și imobiliarelor în România. Schimb de experiență si strategii de colaborare cu cea din Republica Moldova și oportunități pentru sectorul construcțiilor și imobiliarelor în această perioadă.

 

Printre temele pe care le-am abordat se numără:

Cum se poate finanța sectorul construcțiilor în 2022 și anii următori în Republica Moldova? Ce investiții face statul? Cum ajută companiile?

Cum pot susține companiile de construcții economia în această perioadă?

Cum pot depăși criza provocată de creșterea energiei și a prețurilor materiilor prime? A materialelor de construcții?

Cât de benefice sunt facilitățile pachetelor salariale în sectorul construcțiilor pentru dezvoltarea și pentru păstrarea forței de muncă?

Cum se poate rezolva criza forței de muncă în construcții?

Tendințe în piața de industrial si retail – ce investiții se fac?

Parku-rile Industriale – Model de succes

Care sunt preferințele pentru piața de rezidențial? Cum a schimbat pandemia aceste preferințe?

Care sunt riscurile cu care se confruntă acum companiile din sectorul construcțiilor? Managementul riscului și soluții oferite de asiguratori

Ce previziuni sunt pentru 2023 pentru piața de construcții și imobiliare în Moldova?

Piața construcțiilor și imobiliarelor în România. Schimb de experiență si strategii de colaborare cu cea din Republica Moldova

Cum colaborează constructorii in contextul crizei actuale cu arhitecții, proiectanții, companiile de materiale de construcții si asiguratorii?

Sunt și oportunități pentru sectorul construcțiilor și imobiliarelor în această perioadă?

Ce alte propuneri mai are mediul de afaceri din segmentul construcțiilor? Cum le poate ajuta Statul?

Parteneriate Public Private. Ajutoare de Stat și Licitații Publice pentru sectorul construcțiilor

Ce spun consultanții si avocații? Cum pot ajuta prin expertiza lor?

 

Lectorii care au luat cuvântul în cadrul evenimentului au fost:

Alexei Boșneaga, Șef secția politici și reglementări tehnice în construcție, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Felix Faehre, Head of Expansion MD, Kaufland Romania & Moldova

Victoria Bucătaru, Director, Digital Park

Cristian Erbașu, Președinte, Federația Constructorilor Romania

Marian Sîrbu, Președinte, Federația Patronatului din Construcții și Producerea Materialelor de Construcții din Republica Moldova

Pavel Caba – Preşedinte, Federaţia Patronală a Constructorilor Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie, CONDRUMAT

Jurie Povar, Președinte Uniunea Arhitecților Republica Moldova

Andrei Cavaliuc, Adminisatror, Delmar Construct

Adrian Rucan, Director General, Ecosem Group

Dorin Beu, Președinte, RoGBC Transilvania

Radu Sitov,  Fondator, Euroimobil Valuation

Președintele Federației Patronatului din Construcții și Producere Materiale de Construcții din Moldova, Marian Sîrbu, a declarat: „Această masă rotundă este una bine-venită. Patronatul nostru salută asemenea evenimente și considerăm că ar trebui să se organizeze cât mai des asemenea conferințe. Asta pentru că anume în ramura construcțiilor sunt foarte multe probleme. Ar părea că suntem într-o situație în care nu sunt soluții, dar să știți că soluții sunt, numai că trebuie să realizăm un singur lucru: de la sine nu se poate schimba nimic. Noi trebuie să trecem de la problemele mici, la problemele fundamentale”.

Fondatoarea PRIAevents, Raluca Voivozeanu, a menționat că în urma acestui eveniment vrea ca fiecare invitat să plece cu soluții la problemele pe care le întâmpină în sectorul construcțiilor și imobiliarelor. „Sectorul construcțiilor și imobiliarelor, până acum, nu a fost «vedetă» în economie, dar vedem din ce în ce mai mult proiecte frumoase, proiecte din ce în ce mai viabile, pentru că s-a văzut că poate fi un nou trend. Se fac foarte multe investiții atât în Chișinău, cât și la nivel local. Tocmai de aceea vrem ca azi, împreună, să discutăm și să scoatem în evidență toate dificultățile, dar vrem să scoatem în evidență și ce oportunități sunt, nu vrem să fie doar problemele discutate, deoarece ne-am propus ca după acest eveniment fiecare să plece de la conferință cu câteva soluții, astfel încât să ne fie de folos această întâlnire.”

Felix Faehre, Head of Expansion MD, Kaufland Moldova a declarat : „Noi gândim global și acționăm local ! În strategia noastră de dezvoltare în Republica Moldova punem accent pe colaborarea cu partenerii și companiile locale. Credem că acest sector este unul cu potențial enorm de dezvoltare, iar noi suntem atenți la noile  tendințe în domeniu, gândim și acționăm conform preferințelor consumatorilor și lucrăm la proiecte pe termen lung, proiecte sustenabile.

PRIA Construct&Real Estate reprezintă  reuniunea companiilor, specialiștilor și autorităților implicate în sectorul de construcții în Romania.

În cadrul conferinței online PRIA Construct&Real Estate Conference Republica Moldova din 13 iulie 2022, ați beneficiat de aflarea noutăților legislative, de analizarea celor mai importante teme pentru acest sector și de tendințele actuale în construcții și real estate.

Ați avut ocazia să interacționați cu lectori importanți din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca voi, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile au fost adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.

Accesați https://www.facebook.com/priaevents.ro/videos/779994613352344 pentru a viziona înregistrarea evenimentului.

 

Lasă un răspuns