Clujul a devenit, pentrual doilea an consecutiv, gazda celei mai importante conferințe dedicate concurenței: PRIA Competition Cluj-Napoca 2019

PRIAevents împreună cu Consiliul Concurenței  a organizat la Cluj-Napoca, în data de 16 mai 2019, la Grand Hotel Napoca, conferința PRIA Competition – eveniment  care a reuni toate sectoarele economiei direct interesate din Cluj –  IT, industrie, sănătate și farmaceutice, financiar – bancar, asigurări, retail, energie, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, servicii și nu numai.

Acest eveniment important a fost de interes pentru top manageri – președinti, directori generali, antreprenori, directori de dezvoltare, directori de strategie, directori de operațiuni, directori juridici, consilieri  juridici și avocați, dar și pentru asociații profesionale, camere de comerț, ambasade, consultanți, investitori,economiști, profesori și jurnaliști.

De ce să participați?

Indiferent de domeniul în care activați, dacă doriți să vindeți sau să cumparați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței. Membrii unor asociații profesionale trebuie de asemenea să știe care sunt liniile care nu trebuie calcate când vine vorba despre concurență.

Asadar, concurența este un mecanism vital al economiei românești, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru functionarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau actiuni pentru rezolvarea problemelor.

De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, dar și persoanele fizice.

Focusul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor si achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practice de concurență.

Printre temele dezbătute s-au regăsi noutăți legislative în ceea ce privește concurența. Ce s-a modificat în decursul lui 2018  și ce modificari se preconizează pentru 2019 sau 2020 în România? Dar în UE și la nivel internațional?

Concurenţa – mecanism vital pentru buna funcționare a economiei noastre

Care au fost cele mai dinamice sectoare din punct de vedere al concurenței? Unde au fost aplicate cele mai multe sancțiuni? Ce sector a avut cele mai multe investigații?

Ce trebuie să știe companiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Ce ar trebui să știe atunci când cumpară o companie? Atunci cand stabilesc prețurile? Atunci cand fuzionează cu o altă companie? Atunci cand discută cu acele companii care fac parte din același segment de piață?

Lectorii invitați au fost fi: Bogdan M. CHIRIŢOIU – Preşedinte, Consiliului Concurenţei;  Emilia BOTEZAN Șeful Departamentului de relații externe și investitori din Primaria municipiului Cluj-Napoca; Mihaela ION –Partener, Popovici Nițu Stoica și Asociații;  Bianca MUNTEANU – Director Executiv, Aries Transilvania;  Bogdan HEREA – Președinte, C.FAC; Felix ARION – Director General, AgroTransilvania Cluster;  Daniel HOMORODEAN – Board Member, Cluj IT Cluster/Președinte ArxiaAFA;  Adrian BOT – Director Executiv, Transilvania Energy Cluster – TREC– Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences

În cadrul conferinței PRIA Competition am  beneficiat de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Am avut ocazia să întâlnim cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleși subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfăsurați.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Competition şi modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe  https://priaevents.ro/pria-competition-cluj-napoca-2019/

Lasă un răspuns