Consiliul Concurenței: Companiile farmaceutice pot acționa astfel să nu existe discontinuități în aprovizionarea cu medicamente

Consiliul Concurenței se aliniază politicii Comisiei Europene de relaxare a normelor în domeniul concurenței pentru companiile din domeniul farmaceutic. Astfel, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind un cadru temporar care permite realizarea unor acorduri și schimburi de informații între companiile din domeniul farmaceutic pentru a nu exista discontinuități în aprovizionarea cu medicamente esențiale în tratarea pacienților cu COVID 19

Consiliul Concurenței România ne arată într-un recent comunicat de presă care este cadrul legislativ temporar elaborat de Comisia Europeană pentru acaestă perioadă.

Astfel, Consiliul Concurenței se aliniază politicii Comisiei Europene de relaxare a normelor în domeniul concurenței pentru companiile din domeniul farmaceutic. Astfel, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind un cadru temporar care permite realizarea unor acorduri și schimburi de informații între companiile din domeniul farmaceutic pentru a nu exista discontinuități în aprovizionarea cu medicamente esențiale în tratarea pacienților cu COVID 19.

În actuala situație de criză generată de pandemia de coronavirus, companiile pot fi nevoite să se coordoneze în ceea ce privește producția, gestionarea stocurilor și, eventual, distribuția de medicamente, astfel încât nu toate să se concentreze pe unul sau mai multe medicamente, neglijându-se astfel alte medicamente care ar rămâne sub nivelul optim de producție. O astfel de coordonare ar fi contrară normelor de concurență în condiții normale, însă, în contextul pandemiei, poate aduce beneficii importante cetățenilor. De asemenea, companiile care vor să producă materiale medicale pot apela la schemele de ajutor de stat.

Comunicarea Comisiei Europene privind cadrul temporar pentru aplicarea normelor de concurență în perioada pandemiei de coronavirus poate fi accesată la adresa: https://ec.europa.eu/info/files/framework-communication-addressing-antitrust-issuesrelated cooperation-between-competitors-covid-19-related-urgency-situations_en.

Consiliul Concurenței reamintește că, în aceste circumstanțe excepționale, este foarte important ca interesele consumatorilor să fie protejate și, ca urmare, va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile pieței pentru a identifica companiile care profită de această situație pentru a se angaja în practici abuzive (cum ar fi practicarea de prețuri excesive) sau de tip cartel.

Concurența este un mecanism vital al economiei românești, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

După cum știți, în fiecare an, PRIAevents organizează, împreună cu Consiliul Concurenței mai multe conferințe considerate de către mediul de business a fi cele mai bune din punct de vedere al conținutului, organizarii și participării, iar concurenta și piața pharma reprezintă de cele mai multe ori un subiect central al evenimentelor mai sus amintite.

 

 

 

 

Lasă un răspuns