Femeile si computerul: Romania, a doua tara din UE la ponderea specialistilor IT – femei

Bulgaria si Romania ocupa primele doua locuri in Uniunea Europeana in privinta ponderii femeilor in randul specialistilor in tehnologia informatiei si comunicatii de pe piata muncii, potrivit celor mai recente date disponibile, prezenate miercuri de Biroul european de statistica Eurostat.

Potrivit datelor Eurostat, In Bulgaria 27,7% dintre specialistii IT&C erau femei, in anul 2015, iar in Romania ponderea femeilor cu aceasta specializare era de 27,2%. Pe locul al treilea s-a situat Letonia, cu o pondere de 24,7% a femeilor in randul specialistilor IT&C de pe piata nationala a muncii.

Tarile in care femile erau cel mai slab reprezentate in randul specialistilor IT&C erau: Cehia (9,9%), Slovacia (11,4%), Ungaria (11,9%). Media Uniunii Europene era de 16,1% – ponderea femeilor pe piata muncii in domeniul IT&C.
In anul 2015, erau aproape 8 milioane de specialisti IT&C pe piata muncii a Uniunii Europene, conform Eurostat.

Romania a fost pe un loc fruntas si in privinta ponderii fetelor in randul studentilor la specializari de tehnologia informatiei si comunicatii, comparativ cu celelate state UE. Aici calsamentul a fost urmatorul:

  • 1. Bulgaria – 34,4% (date din 2015)
  • 2. Belgia – 32,2% (date din 2014)
  • 3. Grecia – 31,2% (date din 2014)
  • 4. Romania – 29,3% (date din 2015).

In toata Uniunea Europana, erau 1,4 milioane de studenti la tehnologii ale informatiei si comunicatii, din care 17,2% erau fete, conform datelor Eurostat pe anul 2015.

IT-ul nu este o industrie superficiala – cat stii conteaza mai mult decat pe cine stii sau cum esti. IT-ul iti ofera luxul de a fi un introvert. Daca nu vrei sa vorbesti cu anumiti oameni, nu trebuie s-o faci.

Rezulatele unui studiu publicat recent de Eurostat arata ca Romania nu are o problema de diversitate in technologie, asa cum au majoritatea tarilor din vestul sau nordul Europei. Dimpotriva, rapoartele arata o tendinta optimista in acesta directie, atat in industria IT&C, unde femeile sunt prezente in proportie de 27%, cu 12 procente mai mult decat in Franta, Germania sau Marea Britanie, cat si in cea a educatiei STEM (stiinta, technologie, inginerie si matematica) unde, in anul 2015, Romania se afla pe locul patru in UE. In hub-ul de tehnologie ING Software Development Center, 33% dintre angajati sunt femei, iar in echipa de programatori condusa de Florina procentul este de aproximativ 50%.

 

 

Lasă un răspuns