Fermierii Români au fost premiați la PRIA Agriculture&Gala Fermierilor din România în 1 octombrie 2019 la București

PRIAevents a organizat și în aceast an cea mai importantă reuniune a toamnei pentru agricultură în 1 octombrie 2019 – conferința PRIA Agriculture, însoțită de PRIA GALA FERMIERILOR ROMÂNI – la a 4-a ediție în România – în cadrul căreia au fost recunoascute  eforturile și contribuția fermierilor români ce au investit resurse financiare, multă muncă și experiența lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau menținerea agriculturii României pe un loc bun în UE.

 „În premieră, anul acesta Institutele de Cercetare și Universitățile au făcut parte din eveniment și au avut standuri prezentând tot ceea ce au mai reprezentativ și, de asemenea, am avut un panel numai cu fermieri români, cu rezultate deosebite”, a declarat Raluca Voivozeanu, organizatoarea Pria Agriculture & Pria Gala Fermierilor Romani.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață, și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Pentru că sectorul agricol este extrem de important și pentru că fermierii români au depus eforturi multe pentru agricultura României, în cadrul conferinței PRIA Agriculture am premiat și am aplaudat activitatea, energia,  munca depusă și răbdarea acestora. Am aflat, de asemenea, cu ce provocări se confruntă și de ce au nevoie pentru a-și crește afacerile, dar și care sunt poveștile lor de succes.

Lectorii care au fost prezenți sunt: Petre Daea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR – Secretar de Stat, Ministerul Fondurilor Europene, Valeriu TABĂRĂ – Președinte ASAS / Fost Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ramona IVAN – Director, Direcția Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC BANK, Roxana VIDICAN – Decan, Facultatea de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca , Gheorghe LĂPĂDAT – Director General, FNGCIMM, Adrian – Ionuț CHESNOIU – Director General, AFIR, Alexandra SUCIU Sørensen – Market Development,  Commoditrader, Iulia NICOLA – Specialist Asigurări Generale, UNSAR.

Iar în cadrul panelului  fermierilor români printre cei care au luat cuvântul se află: Gheorghe ALBU– Președinte, LAPAR, Nicușor ȘERBAN – Proprietar Agroserv Măriuța și Președinte al Asociației Holstein RO, Dimitrie Muscă – Director General, Agrocurtici, Viorel MATEI – Președinte, Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș, Ion Olteanu Constantin  – Proprietar, Agromad Crops, Ilie POPESCU – Proprietar, Olt Piess, Alexandru BACIU– Proprietar, Prest Serv Internațional.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat in cadrul conferinței: „Ne apropiem de sfârşitul anului agricol. Spun că ne apropiem pentru că mai avem de adunat de pe câmp ceea ce fermierii au sădit, cu efort, cu multă strădanie, cu multă îngrijorare pentru că anul agricol a debutat, după cum bine ştiţi, cu foarte multe semne de întrebare care astăzi îşi au rezonanţa în activitatea practică. Şi să mă exprim. Anul trecut, din cauza lipsei de precipitaţii, mai bine de câteva sute de mii de hectare, depăşind 300.000 de hectare, au fost întoarse la rapiţă, dat fiind faptul că atunci, în momentul semănatului şi după aceea, factorii de vegetaţie nu s-au întâlnit cu sămânţa şi nu s-au întâlnit cu dorinţa fermierului şi a tuturor acelora care lucrează în agricultură şi îşi pun nădejdea în agricultură, inclusiv din punct de vedere economic.”

De asemenea, acesta a menționat că  fermierii au analizat riscurile prezentate de condițiile: „Spun că ne ne apropiem de sfârşitul unui an agricol şi îl începem pe celălalt. Îl începem cu temerea că nu putem avea în sol sămânţa pusă la timp, a se vedea culturile care trebuiau să fie însămânţate până la această dată, dar cu speranţa că timpul ne va oferi condiţiile pe care le aşteaptă fermierii şi pe care planta le valorifică prin inteligenţa sa genetică.”

Secretarul de Stat, Alexandru Potor, a spus: „În două sau trei domenii putem asista la reaşezări financiare şi la transferuri între cele două tipuri de politici în România (Agricolă şi de Coeziune – n.r.) şi m-aş referi în primul rând la partea de asistenţă socială şi servicii sociale. După cum ştiţi, Ministerul Agriculturii finanţează prin Măsura 7 şi Măsura 19 o parte din aceste servicii sociale pentru mediul rural din România. Este o sarcină care este pusă în plus pe Ministerul Agriculturii, dar această sarcină ar putea să fie uşurată din punct de vedere financiar prin transferarea unor responsabilităţi pe această secţiune în politica de coeziune. Şi aici în mod special o să vă dau două cifre. În actualul Program Operaţional Capital Uman, de unde se finanţează intervenţii pe partea socială în România, avem 3,5 miliarde de euro şi vom creşte la 8 miliarde de euro după 2021. În condiţiile în care sunt mai mulţi bani aici cred că va trebui să avem o discuţie în aşa fel încât să uşurăm sarcina pe servicii sociale la Ministerul Agriculturii, pentru ca mai mulţi bani să se ducă efectiv către sectorul agricol şi fermieri.”

Ministrul Agriculturii a intervenit în cadrul discuției, spunându-i că „Acest transfer al banilor presupune în anvelopa totală ceva mai puţini pentru Agricultură dacă îi luăm de aici şi îi ducem acolo sub pretextul că ne uşurezi sarcina. Noi nu fugim de sarcini. Când nu ai mai mulţi bani, indiferent cât de mult, lucrăm pentru ei.”

Alexandra SUCIU Sørensen, Market Development Commoditrader, un start-up danez ce promovează crearea unei soluții digitale care să permită o conexiune mai bună între vânzător și cumpărător, astfel încât să ofere perspective mai bune asupra pieței agricole, a punctat utilizarea gratuită a platformei. Aceasta sprijină fermierii și le oferă instrumente mai bune în negocierea termenilor comerciali. Commoditrader este o platforma digitala pentru comerțul cu cereale care indeplinește nevoile pieței prin introducerea asigurărilor de credit și prin introducerea unui algoritm de transport pentru a oferi transparența în prețuri și o perspectivă mult mai bună asupra pietei agricole, atât naționale, cât și internaționale.

CEC Bank s-a dovedit a fi un partener și un susținător de încredere al agriculturii românești. SAPARD a fost unul dintre proiectele de pre-aderare pentru agricultura și dezvoltarea rurală in cadrul căruia a finanțat investiții realizate de beneficiarii privați, dar și investiții realizate de beneficiarii publici pentru dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale.

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) și fost Ministru al Agriculturii, Valeriu TABĂRĂ, ne-a onorat cu prezența la evenimentul PRIA Agriulture și Gala Fermierilor Români, fiind unul dintre reprezentanții și susținătorii de seamă ai agriculturii.

 

 

Groupama Asigurări este partenerul pentru asigurări agricole al evenimentului. Pentru ca fermierii să fie mai siguri, Groupama iți oferă protecție pentru culturi, utilaje agricole sau animale prin intermediul unei game variate de produse, astfel încât să beneficiați de cea mai bună calitate a serviciilor pentru rezolvarea problemelor.

Gheorghe LĂPĂDAT, Director General FNCGIMM, a fost lector în cadrul evenimentul PRIA Agriculture și Gala Fermilor Români. De la domnia sa am aflat care sunt oportunitățile de finanțare ce pot fi atrase cu susținerea garanțiilor financiare FNGCIMM.

Garanțiile FNGCIMM pot susține atât dezvoltarea proiectelor de investiții, cât și finanțarea pentru derularea activităților curente.

În cadrul evenimentului au fost acordate diplome de excelenţă pentru fermierii: Andrei Popescu, Brezoianu Marius, Olteanu Constantin, Brinceanu Andrei, Mărunţoiu Raul Marian, Petre Mihai Florian, Tudorel Popa, Ionuţ Spiţă, Andrei Mihai Romulus şi Costea Florin.

PRIA Agriculture face parte din seria conferinţelor PRIAevents  care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium de buisness, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei, mai ales în cel agricol.

PRIAevents este recunoscută de multă vreme ca o platformă independentă, și  echidistantă de discuții despre cele mai importante teme, despre schimbari legislative, politici in toate sectoarele economiei.

Astfel, participanții au avut  ocazia să îi întâlnească pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participe la un eveniment interactiv, astfel încât la finalul evenimentului am  trasat idei, soluții și propuneri.

Parteneri ai evenimentului sunt: MEGA IMAGE, CEC Bank, Groupama Asigurări, FNGCIMM, Commoditrader și Patria Bank.

La ediția din acest an am reunit 250 participanți, iar mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Agriculture puteţi găsi pe:  https://priaevents.ro/pria-agriculture-si-gala-romanian-farmers-2019/.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta: raluca.voivozeanu@priaevents.ro / 0744 584 661.

 

Lasă un răspuns