Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), a vorbit despre economia circulara în cadrul Conferinței PRIA Environment 2019

„Economia circulară este una dintre problemele noi apărute, iar una dintre priorităţile României este cum poate aplica acest concept.

PRIAevents a organizat conferința PRIA Environment 2019, eveniment complex, cu teme extrem de importante și  reprezentanți ai tuturor părților implicate în protecția mediului în 18 aprilie 2019, la hotel Sheraton, sala Iridium.

PRIA Environment reprezintă una dintre cele mai importante platforme de dezbateri între companii, autorități, ONG-uri și societatea civilă, dar și întalnirea anuală a tuturor celor implicați în conservarea mediului.

Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), a declarant că: „Economia circulară este una dintre problemele noi apărute, iar una dintre priorităţile României este cum poate aplica acest concept. În 2011, am fost primii în Europa la contractarea la proiectele pe alimentarea cu apă şi pe locul 3 la deşeuri. După aceea nu ştiu ce s-a întâmplat… Ţara tuturor posibilităţilor e România… Din cauza achiziţiilor publice şi a unui management defectuos am rămas în urmă cu multe contracte semnate cu foarte mult timp de aşteptare, la 320 de zile sau la 260 de zile. Trebuie să avem o strategie care să fie punctul de pornire şi pe baza acesteia să vedem cum mergem mai departe în implementarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030. Avem Uniunea Europeană şi Uniunea Europeană este în momentul de faţă un fel de post-stindard al implementării Agendei 2030, dar nu este de ajuns. Trebuie să facem paşi mai puternici în implementarea acesteia. Departamentul de Dezvoltare Durabilă, pe care l-am înfiinţat în anul 2017, a fost foarte activ pe durata Preşedinţiei României al Consiliul UE. Această componentă, în timpul Preşedinţiei, o putem considera o poveste de succes (…) Avem nevoie de leadership şi de politicieni care să creadă în acest domeniu al mediului.”

Ordonanța de urgență nr. 75/2018, Legea 31 pe 2019 sunt cateva dintre modificarile legislative despre care s-a discutat în cadrul conferinței PRIA Environment 2019. S-a vorbit despre pachetul Comisiei Europene privind economia circulară, despre managementul deșeurilor si transformarea acestora in resurse, dar și despre cum putem învăța din experiența altor țări. Vom      discuta despre sistemul pay as you throw, despre atingerea cotelor de reducere a depozitării, și despre atingerea  cotelor de reciclare. Care este situația pungilor de plastic și a ambalajelor la noi? Dar statusul legii risipei alimentare?

De asemenea, au fost abordate subiecte importante despre reciclarea electronicelor și electrocasnicelor, hârtiei, metalului, deseurilor periculoase, despre prevenirea și controlul poluării mediului și despre deșeurile industriale.

PRIA Environment a găzduit reprezentanți de marcă ai mediului de business, ai autorităților și ai comunității științifice,  precum și lideri comunitari, care au discutat politici în curs de dezvoltare, probleme și progrese tehnologice care au impact asupra resurselor naturale, precum și oportunități concepute pentru a crea un viitor durabil prin gestionarea corectă a mediului. Totodată, s-au dezbătu subiecte despre alinierea la cerințele internaționale privind economia circulară și transformarea deșeurilor în resurse, despre ape, paduri, aer.

Un rol deosebit a fost acordat dezbaterii despre investiții ale companiilor pentru protejarea mediului și educație pentru mediu.

Participanții la conferința PRIA Environment au analizat împreună noutățile legislative cu impact asupra comunităților noastre, strategii și politici, precum și schimbările actuale. Au aflat care sunt eforturile facute de companii pentru un mediu mai curat, dar și stadiul demersurilor facute de administrațiile locale pentru mediu. De asemenea, au descoperit rezultatele orașelor din România și au aflat care se află pe locurile fruntașe.

Aceștia au avut ocazia să îi întâlneasca pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participe la un eveniment interactiv, astfel încât la final au trasat idei, soluții și propuneri.

Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au regăsit: Pachetul Comisiei Europene privind economia circulară? Care sunt pasii României spre trecerea la economia circulară? Care sunt țintele României și în ce stadiu suntem cu atingerea cotelor de reducere a depozitării și a cotelor de reciclare? Când  riscăm infringementul?

8 luni de la Ordonanța de urgență nr. 75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul  protecției mediului și al regimului străinilor. Care sunt rezulatele? Sistemul  pay as you throw. Câte localități din România au implementat acest sistem? Câți bani se pot economisi? Cum va fi implemetata obligatia stabilirii, pana la data de 30 iunie 2019, pentru beneficiarii serviciilor de salubrizare, a tarifelor         distincte pentru deseurile generate si amenzi in cazul in care deseurile nu sunt colectate selectiv? Care vor fi amenzile pentru companii, autoritati? Dar pentru cetateni? Legea 31/2019. Noi reguli în domeniul managementului ambalajelor. Cum arată Ghidul pentru colectarea deșeurilor? Legea Risipei Alimentare se poate aplica în sfarșit în România de la 1 februarie 2019. Care este mecanismul pentru companii? Piaţa deşeurilor reciclabile din România.  Cum se implică companiile în protecția mediului?  Exemple de campanii de succes.Educația pentru protecția mediului. Lanțul producător /importator – retailer – asociații – autorițăți locale? Reciclarea electronicelor și electrocasnicelor? Rezidurile industriale. Ce masuri aiu companiile? Ce reglementzari s-au inastrit pentru acest segment? Apa potabilă și investițiile statului și cele private. Fonduri UE pentru apă. Programe pentru industria auto vizând poluarea. Ce poate învața România din experiența altor state despre colectarea selectivă, managementul deșeurilor și poluare? Ce soluții pot exista la blocajul din sectorul gestionării deșeurilor de ambalaje?  Dar pentru cele de mase plastice și deșeuri periculoase? Ce amenzi primesc companiile dacă nu atingem țintele, dar autoritățile? Care sunt propunerile mediului de afaceri? Ce responsabilități își asumă acestea? Dar autoritățile, dar  societatea civilă? Ce rol pot juca asociațiile de locatari din România? Dar ONG-urile?

Conferinţele PRIAevents aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium de buisness, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.

raluca.voivozeau@priaevents.ro  0744 584 661.

Lasă un răspuns