Nemţii de la Xella cumpără grupul Macon şi devin cel mai mare producător de BCA din România

Producătorul german de materiale de construcţii Xella International a semnat un acord cu două fonduri de capital privat din Polonia, gestionate de Enterprise Investors, privind achiziția grupului Macon, cel mai mare producător de BCA din România și unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții de pe piața locală.

Tranzacţia face obiectul aprobării de către Consiliului Concurenţei din România. Încheierea tranzacţiei ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2018. Părţile implicate au convenit să nu ofere momentan detalii referitoare la tranzacţie, până la finalizarea procedurilor.

„Prin achiziţia grupului Macon, Xella devine unul dintre liderii pieţei locale de materiale de construcţii şi principalul producător de BCA din România. Xella devine un jucător important pe piaţa de var şi elemente prefabricate din beton şi îşi atinge obiectivul de a fi lider în pieţe regionale, prin intermediul unor achiziţii strategice”, a declarat Dr. Jochen Fabritius, CEO Xella Group. Cumpărătorul a fost asistat în această tranzacţie de casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

Entreprise Investors deţinea grupul Macon prin intermediul fondurilor Polish Enterprise Fund V şi Polish Enterprise Fund VI.

În 2006, Enterprise Investors a cumpărat Macon de la angajaţii şi foştii manageri ai companiei. Doi ani mai târziu, investitorul a furnizat companiei Macon capital adiţional pentru achiziţia competitorului său, Simcor Group, un producător de materiale de construcţii cu activitate în Transilvania. Managementul Macon a fuzionat cele două entităţi. În prezent, compania administrează patru puncte de producţie la Deva, Oradea, Târgu. Jiu şi Vadu Crişului şi este principalul producător de BCA şi stâlpi de electricitate din ţară, dar şi unul dintre cei mai importanţi furnizori de var, elemente prefabricate şi teracotă. Compania estimează venituri de aproximativ 33 mil. euro în 2017. Anul trecut, producătorul de prefabricate din beton Macon din Deva şi-a majorat afacerile cu peste 11% până la 27,6 mil. euro, în timp de pierderile companiei s-au înjumătăţit, până la 1,6 mil. euro. Grupul mai cuprinde companiile Simcor Var, Simbeton şi Simterac şi are un număr mediu de 815 angajaţi, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din industrial materialelor de construcţii.

RTPR Allen & Overy a fost consultantul juridic al Enterprise Investors, iar PWC Romania a fost consultant M&A.

Xella România, filiala locală a grupului Xella, a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 14,2 milioane de euro (în creştere cu 18,3% faţă de anul precedent) cu 127 de angajaţi. Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploieşti, o unitate de producţie de blocuri de zidărie tip BCA, în urma unei investiţii greenfield de 32 mil. euro. Grupul Xella a fost cumpărat în acest an de fondul american de investiţii Lone Star, care mai deţine în România dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre. Anterior, grupul german a fost controlat de companiile de investiţii private PAI Parteners şi Goldman Sach Capital Parteners.

Lasă un răspuns