PRIA ENVIRONMENT Romania din 6 iulie 2022, pune în dezbatere teme actuale de mediu precum: transpunerea Directivei Single-Use Palstic, Codul deșeurilor, PNRR, schemele de ajutor de stat și pay as you throw

PRIAevents organizează conferința PRIA Environment 2022 în 6 iulie 2022, de la 10,00 , la Centrul Cultural ARCUB, strada Lipscani 84-90   una dintre cele mai importante platforme de dezbateri despre cele mai semnificative teme de mediu pe care o organizăm în acest an.

În cadrul acestei ediții a conferinței Pria Environment aducem împreună companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii și autoritățile și ne concentrăm pe dezbaterea temelor esențiale de mediu precum: transpunerea Directivei Single-Use Palstic, Codul deșeurilor, finanțări disponibile prin PNRR, schemele de ajutor de stat pentru dezvoltarea capacității de reciclare, pay as you throw.

Te invităm să îi întâlnești pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, intrând în dialog, astfel încât la finalul acestuia să avem propuneri concrete și idei trasate, soluții pentru transpunerea Directivei Single-Use Palstic, Codul deșeurilor, obținerea fondurilor din PNRR, ajutoare de stat , dar și pentru a vedea cum ne putem atinge țintele de colectare și cum putem să gestionăm cât mai eficient problema deșeurilor în tara noastră.

AGENDA

9,30 – 10.00 –  Inregistrarea Participantilor și Welcome Coffee

10.00 – 12.30 – Panel Dezbatere

Transpunerea Directivei Single-Use Palstic

Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului –  interdicție la nivelul UE a produselor de plastic de unică folosință ori de câte ori sunt disponibile alternative. Cum s-au aliniat companiile la reglementările ce au intrat in vigoare anul trecut?

Suntem in ultimele etape ale transpunere a directivei, deci la momentul finalizării procesului de transpunere, odată ce va fi adoptat de către plenul Camerei Deputaților proiectul de Lege pentru aprobarea OG 6/2021. Ce conține acesta?

Ce pași în plus trebuie urmați în acest an?

Codul deșeurilor

Deșeurile reprezintă una dintre cele mai mari probleme legate de protecția mediului. Cantități mari de deșeuri sunt generate în producție și la populație în fiecare an, dar la acestea se adaugă și deșeuri municipale nepericuloase și periculoase, deșeuri construcții, vehicule scoase din uz, deșeuri echipamete electrice și electronice.

Toate acestea au coduri, dar recent s-a discutat despre un alt Cod al deșeurilor? Cum arată acesta, cum poate ajuta?

 

Pay as you throw

Vor fi atinse țintele anul acesta? Care este părerea mediului de business? Ce măsuri iau autoritățile?

Ce pot face companiile de reciclare, de colectare? Dar autoritățile locale? Cum arată astăzi sistemul pay as you throw astazi?

 

Cerințe de colectare separată și de proiectare pentru sticlele de plastic

  • Directiva Directiva (UE) 2019/ stabilește o țintă de colectare de 90 % pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029 (cu o țintă provizorie de 77 % până în 2025). Cum va realiza România aceasta? Care sunt asurile pe  care lo vor lua producătorii? Dar supermarket-urile?
  • Vor contine sticlele cel puțin 25 % plastic reciclat pentru fabricarea lor până în 2025 (pentru sticlele PET), și 30 % până în 2030 (pentru toate sticlele)?

Responsabilitate extinsă a producătorului

Directiva include principiul „poluatorul plătește”. Producătorii care introduc pe piață anumite categorii de produse din plastic de unică folosință vor trebui să acopere, în măsura în care nu sunt deja acoperite, costurile pentru:

  • curățarea deșeurilor;
  • colectarea și raportarea datelor; precum și pentru
  • măsurile de sensibilizare în cazul următoarelor produse:
    • recipiente pentru alimente;
    • sticle, recipiente pentru băuturi;
    • pahare pentru băuturi;
    • pachete și folii din material flexibil;
    • pungi de transport din plastic subțire; și
    • produse din tutun cu filtre.

Creșterea gradului de conștientizare

  • Cum se va face informarea consumatorilor și încurajarea comportamentului consumatorului responsabil pentru a reduce deșeurile de la astfel de produse? Cine va fi responsabil să facă aceste demersuri?
  • Cine va realiza sensibilizarea consumatorilor cu privire la produsele alternative reutilizabile și impactul eliminării necorespunzătoare a deșeurilor de plastic de unică folosință asupra sistemului de canalizare?
  • Care va fi rolul  autorităților, al producătorilor, al consumatorilor ?
  • Rolul tehnologiei pentru o mai mare transparență?

 

Finanțări diposnibile prin PNRR

Care sunt fondurile disponibile in PNRR pentru mediu? De când se pot accesa? Cum se poate crește absorbția acestooor fonduri?

Când vor fi disponibile versiunile finale ale ghidurilor pentru completarea și modernizarea infrastructurii de colectare separată (prin construirea insulelor ecologice digitalizate și a centrelor pentru aport voluntar)?

Avizul Consiliului Concurenței

Ce fonduri pot fi accesate de municipalități, dar de companiile private prin PNRR?

 

Schemele de ajutor de stat pentru dezvoltarea capacității de reciclare

Cum se poate face finanțarea pentru dezvoltarea capacității de reciclare?

Ce scheme de ajutor de stat exista în acest sens?

Care este proiectul de lege? Dar draftul ghidului cand va fi gata?

 

12.30 – 13.00Q&A. Concluzii

13.00 – 14.00Networking Lunch

Beneficiile:

PRIA Environment reprezintă reuniunea companiilor, specialiștilor și autorităților implicate în protecția mediului în Romania.

În cadrul conferinței online PRIA Environment din 6 iulie 2022 veți beneficia de aflarea noutăților legislative, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Veți avea ocazia să interacționați cu cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.

Stabiliți contacte și încheiați parteneriate

Abordați subiectele pe care considerați că este important să le dezbateți și schimbăm împreună legislația.

Vă asociați cu unul dintre cele mai apreciate branduri de evenimente de business din România, Republica Moldova și Bulgaria.

Lectorii și audiența interacționa și pot răspunde în timp real la întrebările fiecăruia!

 

Lasă un răspuns