Pria Fire Safety of Buildings Conference a avut loc în 8 aprilie 2022 la ARCUB-singurul eveniment care aprofundează tematica siguranței clădirilor la incediu în Romania, dar și eficiența energetică a clădirilor

PRIAevents a organizat conferința PRIA Fire Safety of Buildings, online și on-site în 8 aprilie 2022, unde am aflat noutățile legislative, trend-uri și am dezbătut despre cum putem aplica toate aceste shimbări și despre cum este mai bine să le implementăm în legislația noastră, dar am și descoperit care sunt cele mai bune materiale de construcții, sisteme și proiecte pentru siguranța la incendiu a clădirilor și pentru eficiența energetică a acestora.

Partenerii Principali au fost:  Prysmian Group Romania Danfoss, CMC Broker, APPCR și  Romania Green Building Council.

Evenimentul a reprezentat reuniunea anuală a reprezentanților din parea autorităților  alături de experți în domeniul incendiilor, pompieri, asociații și producători materiale construcții, sisteme, companii  din diferite  sectoare precum: dezvoltatorii imobiliari, lanturi de supermarketuri, de hoteluri, depozite  logistice, producătorii de materiale, camere de comerț și ambasade, ONG-uri  și asociații de proprietari, reprezentanți ai Parlamentului și Senatului, arhitecți, investitori, asigurători,  bănci, avocați și reprezentanți  ai mass-mediei.

Pe de altă parte, eficienţa energetică a clădirilor devine o necesitate în Europa, pentru a reduce facturile la încălzire şi răcire a imobilelor, pentru confort și mai ales pentru reducerea emisiilor de carbon care produc încălzirea globală. 75% dintre imobilele din Uniunea Europeană au nevoie de eficientizare energetică și trebuie luate măsurile necesare pentru creşterea siguranţei la incendiu.

Clădirile verzi și automatizarea sunt un alt subiect extrem de important pe agenda europeană.

Comisia Europeană a creat Platforma de Schimb de Informaţii pentru Foc și pentru prima dată, o directivă europeană, include cerinţe despre siguranța la incendiu a clădirilor. Directiva promovează eficiența energetică a clădirilor și va încuraja renovarea acestora. Creşte eficienţa energetică dar poate creşte şi riscul de incendii. Suntem pregătiţi să facem faţă. În UE au loc 5000 de incendii zilnic! Clădirile reprezintă 40% din consumul de energie total din Europa, iar parcul imobiliar, care este responsabil pentru aproximativ 36 % din totalul emisiilor de CO2 din Uniune. În România, majoritatea clădirilor nu au certificat de siguranță la incendiu! De asemenea, normativul tehnic privind siguranța la incendiu a clădirilor e vechi de peste 23 de ani. De ce este nevoie să abordăm din nou anul acesta siguranța împotriva incendiilor clădirilor? Dar eficiența energetică? Pentru că modul nostru de viață s-a schimbat. Societatea se schimbă, tehnologia se schimbă, nevoile noastre se schimbă.

Aceasta înseamnă că și casele noastre și clădirile de birouri, școlile, salile de concerte, pub-urile etc, se schimbă:
– Trăim și muncim în clădiri din ce în ce mai înalte
– Folosim noi produse și metode de construcție atât pentru casă cât ți pentru birouri, școli, gradiițe, săli de sport, stadioane, săli  de concerte.

În România mor aproximativ 200 de persoane din cauza focului și alte 600 sunt spitalizate în fiecare an. În 1950, o cameră era cuprinsă de flăcări în 25 de minute. Acum e nevoie doar de 3 minute. Modificăm drastic modul în care construim și totuși regulamentele nu sunt actualizate periodic pentru a reflecta aceste schimbări.

Lectorii care au participat sunt:

 • Constantin NISTOR Chief Commercial Officer, Prysmian
 • Cristian Gheorghe  Președintele APPCR (Asociația Profesională a Producătorilor de Cabluri din România)
 • Justin TANASE – Construction Quality Management, Blue Fire Safety Solutions
 • Marius MAIER – Managing Partner, CMC Grup Risk Advisor 
 • Sorin CALOTĂ – Vicepreședinte, ARISI – Asociația Română a Inginerilor pentru Securitate la Incendiu
 • Iuliana CHILEA – Director Executiv ASRO – Organismul Român de Standardizare
 • Prof Dr. Dorin BEU – Președinte, ROGBC Transilvania
 • Florin ENACHE – #BETTER
 • Adriana IFTIME – Director General, FPSC ( Federația Patronatelor Societăților din Construcții)
 • Lőrincz Barnabás – Director Executiv (Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă)
 • Mihai MEREUȚĂ – Președinte, Liga Habitat
 • Teodora DOBROTĂ, Coordonator Comunicare, EFDEN

Moderator: Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences

În cadrul conferinței, Constantin NISTOR Chief Commercial Officer, Prysmian a declarat:„ Siguranța este pe primul loc. „Atenție, nu toate cablurile sunt la fel!” este mesajul Prysmian.  Într-o clădire, clabul este un sistem important care aduce în discuție siguranța în utilizare a curentului electric, respectiv tipurile de cabluri și construcția acestora și comportamentul de foc al  materialelor din care este compus cablul. Cablul poate fi nu numai un factor declanșator al incendiului, dar poate fi și element propagator. Deoarece importanța este pe primul loc, reglementările la nivel național în ceea ce privește produsele din sectorul electric și cablurile sunt foarte importante.

Implementarea Directivei UE privind produsele pentru construcții CPR presupune mai multe norme, iar fiecare stat trebuie să le pună în aplicare așa cum înțelege să interpreteze în funcție de riscuri, tipuri de clădiri și normele pe care dorește să le implementeze. Este importantă utilizarea produselor certificate, pentru ca 90% din timp ni-l petrecem în clădiri, unde au loc 90% din incendii, iar problemele din instalația electrică sunt a doua cauză majoră a incendiilor, iar 3 minute este durata medie în care o clădire este cuprinsă de flăcări. Clasele de clasificare CPR sunt foarte importante, pentru că interpretarea acestora duce la prescrierea tipurilor de cabluri care se pot folosi în anumite aplicații, zone de risc.(…) Pentru a defini grija pe care o avem pentru siguranța urilizatorilor, am dezvoltat gama de produse AFUMEX-cabluri cu un grad scăzut de inflamabilitate și degajare redusă de căldură. Am dezvoltat aplicația „Cable APP” care vă ajută să calculați și să selectați cea mai bună soluție în funcție de tipul proiectului și de metoda de instalare. (…)CPR-Siguranța este prioritatea numărul 1 pentru noi ! Apelăm la organisme certificate pentru testarea și certificarea cablurilor. Împreună cu EuropacABLE, Prysmian se implică în campania de monitorizare  constantă a cablurilor instalate pe piața europeană. Ca actor în piața cablurilor spunem că este necesară implementarea normelor CPR, este esențial ca factorii care dau avize să cunoască toate regulile, este necesară stabilirea coeficienților de risc ai unei clădiri.”

Cristian Gheorghe  –  Președintele APPCR (Asociația Profesională a Producătorilor de Cabluri din România) a mărturisit: „APPCR este un comitet director din care fac parte marii producători de cabluri din România- Prysmian, ICME Ecab, RCB Electro 97, Iproeb.  Regulamentul CPR a intrat în vigoare în 2010, iar pentru cabluri în 2017. CPR este un limbaj obligatoriu pentru a exprima performanța la foc a cablurilor. În general, toate cablurile din construcții sunt supuse CPR-ului. Regulamentul 305-CPR înseamnă că toate clasele de performanță CPR trebuie să se adapteze la legislația națională, la regulamentele de securitate la incendiu și în standardele specifice clienților. Anagajamentul APPCR față de CPR nu este legat doar de conformitatea produselor în sine, ci și de necesitatea unei cooperări constante și active cu părțile interesate relevante, deoarece simpla prezență a unor norme stricte nu este un instrument de succes: punerea în aplicare a legislației este esențială. Prin urmare, APPCR este pe deplin angajată să asigure: normele și standardele CPR să fie respectate, toți actorii de pe piață să fie conștienți de obligațiile care le revin în temeiul CPR, normele CPR să fie aplicate corespunzător. În viitor dorim să ne alăturăm EuropaCable.”

Justin TANASE – Construction Quality Management, Blue Fire Safety Solutions a menționat următoarele: „ Treptat noi ne-am dus într-o nișă de protecție la foc, iar în această zonă nu ne-am dus chiar la toate tipurile de instalații, ci ne-am îndreptat atenția către cele mai puțin reprezentate pe piață, cum ar fi ceața de apă. Legislația locală ne spune că acolo unde nu putem folosi acel sprinkler obișnuit, putem folosi alte tipuri de sisteme de stingere, cum ar fi cele cu gaze inerte, cele cu abur, cu aerosoli sau cu ceață de apă. Triunghiul focului este constituit din oxigen, materialul combustibil și temperatură. Pentru a-l inhiba, ori acționăm în zona temperaturii, ori în zona cantității de oxigen sau în ambele. Există câteva studii de caz care ne arată cum se poate extinde prin radiația temeperaturii, ceața de apă. Folosind un sistem de ceață de apă, absoarbe radiația termică și limitează propagarea. În acest sens, există acel certificat prin care o duză cu speinkler tip ceață de apă crește integritatea la foc a unei suprafețe, cu 60 de minute. Avem Muzeul de Textile, făcut la 1880, cu anumite particularități, iar aplicând ceața de apă, am reușit să nu mai folosim uși rezistente la foc. În Olanda exită o comisie, la fel ca la noi și există mereu problema că ce nu distruge focul, distruge apa. Cantitatea negativă la ceața de apă este de 10 ori mai mică decât la un sprinkler obișnuit. Dpdv estetic, ele sunt extrem de puțin vizibile.Ceața de apă poate funcționa și acolo unde nu ai un stingător, un hidrant, e o soluție alternativă foarte bună. În momentul în care alegem o soluție în caz de incendiu trebuie să știm standardul aplicabil. Legislația noastră are și ea deficiențele sale, dar considerăm că dacă insistăm vom reuși să fim mai bine protejați.”

Conferința PRIA Fire Safety for Buildings 2022 face parte din seria conferințelor de succes organizate de PRIAevents în RomâniaRepublica Moldova și Bulgaria. Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei și pentru cele mai importante festivități de premiere.

PRIAevents este recunoscută de multă vreme ca o platformă independentă, și  echidistantă de discuții despre cele mai importante teme, despre schimbari legislative, politici in toate sectoarele economiei.

Mai multe detalii pe www.priaevents.ro .

Lasă un răspuns