PRIA Gala Fermierilor Români a avut loc la Academia de Științe Agricole și Silvice în 27 septembrie 2018

PRIAevents a organizat conferința PRIA Agriculture, însoțită de Gala PRIA Romanian Farmers în cadrul căreia fermierii români au fost premiați și anul acesta, la București, în 27 septembrie 2018, la Academia de Științe Agricole și Silvice.

De această dată am ales o locație semnificativă, și anume, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (A.S.A.S.) este o instituție publică academică ce coordonează activitatea științifică în domeniul agriculturii în România. Conferința PRIA Agriculture este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultură și reprezintă o reală platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

Gala PRIA este dedicată fermierilor români ce au investit resurse, foarte multă muncă și experiența lor de-a lungul timpului și astfel au contribuit la dezvoltarea sau menținerea agriculturii României pe un loc bun în UE.

În cadrul acestei gale am recunoscut eforturile și contribuția fermierilor români care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura noastră.

În cadrul Pria Gala Fermierilor Rmâni au fost acordate următoarele premii:

 • Emisiunii Viața Satului pentru promovarea agriculturii cu profesionalism și echidistanță și pentru susținerea fermierilor
 • Companiei Agriso pentru rezultate deosebite pentru tehnologizarea agriculturii
 • D-lui Prof. Univ. Dr. Valeriu Tabără pentru rezultate deosebite în agricultură de-a lungul întregii cariere de profesor universitar dr. și cercetător
 • D-lui Nicușor Șerban pentru rezultate deosebite și diversitatea activității în agricultură
 • D-lui Alin Răducu rezultate deosebite în agricultură la categoria legume fructe
 • D-lui Liviu Precup pentru rezultate deosebite în agricultură, mai exact porumb și soia, unde a obținut producții foarte mari
 • D-lui Petrică Andrei pentru rezultate deosebite în agricultură, perseverență în a se perfecționa mereu și pentru consecvența cu care a atras fonduri UE
 • D-lui Gelu Scutaru pentru rezultate deosebite în agricultură, pentru viziunea și curajul să investească în utilaje performante pentru a crește semnificativ afacerea sa
 • D-lui Marian Popa pentru rezultate deosebite în agricultură , pentru că militează pentru calitatea hranei pe care o produc fermierii din zona sa și pentru dezvoltare sustenabilă
 • D-lui Aron Emanoil pentru rezultate deosebite în agricultură la cultura cerealelor
 • D-lui Gheorghe Lămureanu pentru rezultate deosebite în agricultură și penru că a avut curajul să investească în prima stație privată de pompare a apei din canalul Dunare- Marea Neagră
 • D-lui Conf. Dr. Ing. Șteofil Creangă pentru rezultate deosebite în activitatea de cercetare

La eveniment a fost prezent lanțul MEGA IMAGE cu proiectul Gusturi Romanesti, care continuă, pentru al șaselea a an consecutiv, programul “Gusturi Românești de la gospodari” prin care aduce în toate magazinele legume cultivate sustenabil pentru un gust autentic. Prin acest program, Mega Image aduce mai aproape de consumatori gusturile româneşti, printr-un parteneriat echitabil cu producătorii locali care cultivă legume cu iscusință și grijă.

Programul “Gusturi Românești de la gospodari” s-a dezvoltat mai mult cu fiecare an, iar implicarea și investițiile Mega Image în acest parteneriat sunt fără precedent în România. Echipele de specialişti sunt alături de agricultori din momentul pregătirii culturii, în timpul cultivării și până în etapa de cules. Alături de producătorii locali integraţi în proiect din anii precedenţi, anul acesta s-au alăturat programului noi producători, numărul total ajungând la 100 de fermieri. Cei 100 de producători aduc zilnic pe rafturile din toate magazinele Mega Image şase sortimente de legume, verificate pas cu pas, de la seminţe până la raft: roşii, ardei gras, salată verde, castraveţi cornişon, ardei kapia şi vinete.

„ În urma cu cinci ani, Mega Image a hotărât ca este necesar sa avem o noua abordare a relației cu producatorii locali de legume, având in vedere ca ne doream sa putem oferi constant clienților noștri, legume locale, gustoase și nu in ultimul rând sănătoase. Aceasta noua abordare a presupus o implicarea activa a MEGA IMAGE pe tot procesul de producție, de la programare cultura, pana la livrare.

Mai intai a trebuit sa identificam legumicultori care sa aiba experienta in productie de minim 3 ani, sa fie in apropierea Bucurestiului si care sa aiba suprafete protejate, de minimum 2 000 mp. Dupa ce facem analizele de sol si apa si avem confirmarea ca acestea sunt conforme, puteam sa desfasuram mai departe colaborarea.

Apoi ne-am ocupat de selectarea inputurilor care sa fie compatibile cu o cultura tradiționala responsabila, care sa ne asigure legume gustoase dar și sigure pt consum.

Au fost negociate prețurile pentru toate inputurile necesare astfel încât sa putem reduce cât mai mult costurile de producție ale producatorii noștri. In plus, valoarea acestora este finanțată in primavara de către Mega Image, urmând ca aceasta  sa se compenseze prin livrări, către finalul sezonului.

Un aspect important al acestui proiect este planificarea; cu fiecare producator din acest program stabilim inca din iarna planul livrarilor,  pornind de la suprafata lucrata de fiecare, iar Mega Image se angajeaza prin contract la cantitati si preturi pentru intreg sezonul.

În plus, oferim permanent partenerilor nostri consultanta de specialitate iar toate legumele din cadrul acestui proiect sunt analizate lunar, in laboratoare specializate.

Ne bucurăm ca de la un an la altul strângem in jurul nostru un număr tot mai mare de producători. Am început cu 18 legumicultori care gestionau peste 15 ha de solarii iar acum numarul lor a crescut la 121 si acestia detin in total peste 100 ha de solarii sau sere” ne-a declarat Diana ZAHARIA – Category Group Manager Legume Fructe, Mega Image.

 

Una dintre soluțiile pentru creștere poate fi reprezentată de drone dronele profesionale Parrot pentru agricultura, produse prezentate de partenerii nostri de la Falcon Electronics, unic importator si distribuitor Parrot in Romania.

Luiza ANDRONE, Brand Manager in cadrul Falcon Electronics ne-a  precizat în cadrul conferinței PRIA Agriculture că „beneficiile pe care fermierii le obțin cu ajutorul acestor dispozitive sunt:

 • Cresterea rezultatelor investițiilor
 • Îmbunătățirea productivității agricole în timp real
 • Eficientizarea remedierilor aplicate problemelor găsite pe teren
 • Reducerea timpului pentru cercetarea recoltei
 • Identificarea rapidă a zonelor cu probleme pentru o rezolvare urgentă
 • Posibilitatea supravegherii frecvente din aer a evoluției recoltei
 • Sunt ușor de folosit
 • Dronele se pot pilota, indiferent dacă vremea este însorită sau înnorată”

Tot d-na Androne ne-a spus ca “aceste modele de drone Parrot Disco-Pro AG și Parrot Bluegras pot fi utilizate pentru culturile cu grâu, orz, rapiță, porumb, vită de vie, pomi fructiferi, fructe de pădure și căpșuni.”

Cristian POPESCU – Avocat Asociat, Popovici Nițu Stoica & Asociații, prezent la conferința Pria Agriculture 2018, care a avut loc la Academia de Științe Agricole și Silvice a susținut o prezentare si a subliniat că “folosirea unor instrumente contractuale adaptate pieței este cea mai bună măsură pe care o pot lua fermierii, astfel încât să evite problemele create de volatilitatea prețurilor cerealelor. Este vorba despre contractele forward – contractele cu o livrare amânată”

Totodată, Cristian Popescu a mai deiscutat despre o propblemă importantă cu care se confruntă fermierii acum, și anume, cum pot obține aceștia despăgubirile aferente pestei porcine.

„Conferința PRIA Agriculture reprezintă  a devenit cel mai  asteptat eveniment al toamnei  pentru agricultură și  a reunit reprezentanți ai autorităților, asociații, fermieri și companii care activează în agricultură. În cadrul Galei PRIA Romanian Farmers – ne-am concentrat pe recunoașterea eforturilor îndelungate ale fermierilor români si am aflat poveștile lor de succes, dar și ce provocări au avut de-a lungul timpului”,  a declarant Raluca Voivozeanu, organizatoarea PRIA Agriculture și a Galei PRIA Romanian Farmers. “Am adunat roadele, am făcut bilanțul lui 2018 și am dezbătut alături de oamenii importanti din agricultură despre temele esențiale pentru dezvoltare, a  mai adaugat Raluca Voivozeanu.

PRIA Agriculture face parte din seria conferinţelor PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium de buisness, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.

La ediția din acest an am reunit cca. 200 participanți , iar mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Agriculture puteţi găsi pe:  https://priaevents.ro/conferinta-pria-agriculture-si-gala-pria-romanian-farmers-2018/

Lasă un răspuns