Reglementarea suplimentelor alimentare în UE a fost dezbătută în cadrul conferinței FOOD SUPPLEMENTS IN THE EU în 12 iunie 2019

Romania deține președinția UE în acest an, iar subiectul suplimentelor alimentare este unul de maxim interes pentru UE.

În acest context PRISA și PRIAevents, au organizat conferința Food Supplements in the European Union: Present and Future în data de 12 iunie 2019, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute teme actuale, de interes, alături de toți cei implicați, privind reglementarea suplimentelor alimentare și anume: utilizarea mențiunilor de sănătate aprobate de către Comisia Europeană pe baza avizului EFSA, atât în România, cât și la nivel european; mențiunile de sănătate privind botanicele – status și utilizare pe etichetele și în comunicarea comercială a suplimentelor alimentare; subiectul Alimente noi, precum și statusul legii suplimentelor alimentare în Romania și armonizarea cu legislația europeană

În cadrul FOOD SUPPLEMENTS IN THE EUROPEAN UNION: PRESENT AND FUTURE participanții au avut ocazia să îi întâlnească pe cei mai importanți oameni din domeniu din România, dar și din alte țări UE, să ia parte la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul acestuia am putut împărtăși idei, soluții și propuneri.

Lectorii au fost: Laszlo ATTILA – Președinte, Comisia pentru Sănătate, Senatul României, Dr. Gerald FLINTOACĂ-FILIP – Secretar General, PRISA, Dr. Valeriu CURTUI – Coordonatorul departamentului de nutriţie al Autorității Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), Cristian BUȘOI – Fost Ministru al Sănătății / Europarlamentar, Membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, Patrick COPPENS – Director Regulatory & Scientific Affairs, Food Supplements Europe (FSE), Martina SIMOVA – Presedinte CASP (The Czech Association of Special Foods), Dr. Gabriela GARBAN – CRSP, expert al INSP pentru suplimente alimentare și alimente cu adaos de vitamine, minerale și alte substante.

Conferința a fost moderată de către dl. Dr. Gerald FLINTOACĂ-FILIP – Secretar General, PRISA.

În cadrul unei declarații acordate presei, acesta a afirmat: „Dorim ca autorităţile să îşi asume responsabilitatea pe partea de menţiuni de sănătate atribuite suplimentelor alimentare, pentru a putea corecta eventualele derapaje din mesajeledistribuite către consumatori de companii. La ora actuală, etichetele sunt puse pe piaţă pe propria răspundere. (…) Problema nu este ceea ce conţine produsul, compoziţia, pentru că lucrul acesta e verificat de către autorităţi, ci ….. Informaţiile transmise către consumatori privind efectele pe care un supliment alimentar asupra sănătăţii. Acele efecte sunt clar stabilite prin Regulamentul 1924/2006, aprobate la nivel european de către Comisia Europeană, după un aviz al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară. Legal, în UE, se pot folosi doar menţiunile de sănătate aprobate de către Comisia Europeană, prin regulamentul 432/2012. Există un registru european al menţiunilor de sănătate, care este public. (…) Prin verificarea acestora de pe eticheta produsului de către autorităţile române,se asigură că se transmite informaţia corectă şi onestă, aprobată la nivel european.

Gabriela Gârban, inspector INSP, a declarat că: „Ceea ce vedeţi pe etichetă, că ar fi bun pentru boala cutare, cutare… toate astea sunt menţiuni de sănătate mincinoase, neadmise pentru suplimente. Din păcate, se fac reclame şi la televizor. Controlul ar trebui să fie mai strict.

 Laszlo Attila, preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, a spus: „Între timp, condiţiile au impus o serie de reglementări la nivelul de ordin ai miniştrilor sănătăţii, agriculturii, pentru a suplini această deficienţă legislativă şi pentru a nu ajunge într-o situaţie de vid legislativ. (…) S-au adus o serie de reglementări noi privind etichetarea, standardizarea, ce anume pot conţine, în ce condiţii pot fi comercializate şi ele trebuiau aduse la zi. A fost această tentativă în 2012. Din păcate, a stat în sertare atâţia ani. După şapte ani, sperăm să avem o formă adusă la zi.”

P.R.I.S.A. recomandă să verificați următoarele aspecte atunci când alegeți suplimentele alimentare:

 

  1. Producătorul respectă procedurile privind Buna producție a suplimentelor alimentare sau/și a medicamentelor(GMP), precum și procedurile HACCP (Analiza riscurilor prin punctele critice de control);

 

  1. Reputația companiei: numărul de ani de activitate pe piața din România, este membră a unei Organizații Patronale(Exemplu Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare), suplimentele alimentare au fost rechemate sau sesizate la autorități, consumatorii au reclamat eficacitatea sau calitatea produselor;

 

  1. Suplimentele alimentare sunt notificate la Ministerul Sănătății, Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, Cluj-Napoca sau Timișoara, și/sau avizate la Serviciul Național al Plantelor Medicinale, Aromatice sau Produse ale Stupului;

 

  1. Ingredientele active sunt clar diferențiate, iar cantitatea fiecărui ingredient este corect determinată și inscrisă pe etichetă;

 

  1. Ingredientele botanice sunt sub formă de extracte, iar acolo unde este posibil, standardizate. Un ingredient standard este unul care conține o cantitate măsurabilă dintr-un anumit compus. Acest lucru este cel mai adesea aplicat extractelor. Nu toate extractele sunt standardizate din cauza faptului că cercetătorii încă nu au identificat sau au convenit asupra standardului correct;

 

  1. Conțin ingrediente cu o denumire de marcă, deoarece reflectă de obicei faptul că producătorul de ingrediente are o tehnică specializată de fabricație sau că a investit resurse în validarea eficacității ingredientului lor prin intermediul studiilor clinice pe animale sau umane(studiile clinice necesită analize mai stricte ale potenței și purității comparativ cu cele pentru includerea într-un produs);

 

  1. Mențiunile de sănătate prezente pe etichetele produselor sunt aprobate și se regăsesc in Registrul European al Mențiunilor de sănătate (registru public). „Mențiune de sănătate” înseamnă orice mențiune care declară, sugerează sau implică că exista o relație între o categorie de produse alimentare, un produs alimentar sau unul din constituenții săi și sănătate. Corectitudinea și relevanța dovezilor științifice a fost analizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară(E.F.S.A) și cerificată de Comisia Europeană.

 

Patronatul Roman al Industrie Suplimentelor Alimentare promovează dreptul oamenilor de a lua decizii proprii educate privind consumul de suplimente alimentare și de a alege produse sigure, eficiente, si de înaltă calitate, în scopul de a-si mentine sau îmbunătăți sănătatea.

 

FOOD SUPPLEMENTS IN THE EUROPEAN UNION: PRESENT AND FUTURE face parte din seria conferinţelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.

Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare – înființat în anul 2000, ca prima asociație în domeniul suplimentelor alimentare, este un partener activ al instituțiilor statului și membru al unor organizații internaționale: Food Supplements Europe (FSE), Internațional Alliance of Dietary/Food Supplement Association (IADSA).

Mai multe detalii despre agenda evenimentului Food Supplements in the EU găsi pe https://priaevents.ro/conferinta-food-supplements-in-the-european-union-present-and-future-2019/.

Lasă un răspuns