ROMÂNIA SE ALĂTURĂ INIȚIATIVEI CLOSE THE GLASS LOOP

România devine a 13-a țară care se alătură inițiativei Close the Glass Loop, unindu-se astfel cu alte platforme naționale din Austria, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia și Regatul Unit. Platforma națională va fi coordonată de Coaliția pentru Economia Circulară – CERC, organizație care reunește principalii actori implicați în tranziția României către o economie circulară.

Această decizie vine ca rezultat al conferinței europene organizată de CERC în parteneriat cu platforma Close the Glass Loop. Evenimentul având ca temă „Planul de Acțiune pentru Circularitatea Ambalajelor de Sticlă în România” s-a desfășurat la Palatul Parlamentului din București, pe 14 martie 2024.

Prin introducerea în România a Sistemului de Garanție – Returnare (SGR) la sfârșitul lunii noiembrie 2023, s-a creat un nou mecanism de colectare a ambalajelor de băuturi, inclusiv a celor din sticlă. În acest context, reprezentanți ai industriei locale și europene de reciclare și producție a ambalajelor de sticlă, ai autorităților centrale și locale din România, precum și ceilalți actori relevanți (retaileri, îmbuteliatori, organizații de implementare a responsabilității extinse a producătorilor) s-au reunit pentru a discuta despre cele mai eficiente metode de creștere a colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje din sticlă în România.

În deschiderea evenimentului, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, dl. Mircea Fechet, a declarat: „Introducerea Sistemului de Garanție – Returnare reprezintă un punct de cotitură pentru România. Salutăm decizia Coaliției pentru Economia Circulară de a se alătura inițiativei Close the Glass Loop, care va accelera atingerea obiectivelor noastre ambițioase de colectare și reciclare a sticlei, având la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană”.

Comentând această decizie, Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economia Circulară, a subliniat: „Odată cu introducerea Sistemului de Garanție – Returnare în România, intrăm într-o fază nouă și decisivă pentru circularitatea  ambalajelor, care va avea, desigur, un impact imediat si asupra ambalajelor de sticlă. De aceea, vom continua și vom întări colaborarea cu municipalitățile și organizațiile de implementare a responsabilității extinse a producătorilor, pentru a stimula și colectarea ambalajelor de sticlă din fluxul municipal. Cu o industrie puternică a producției de ambalaje de sticlă și un lanț valoric dinamic pregătit să reintroducă deșeurile de sticlă în circuitul economic, România are un potențial foarte ridicat pentru închiderea buclei. Ne alăturăm cu bucurie inițiativei Close the Glass Loop, pentru a împărtăși experiența noastră și a învăța de la partenerii europeni”.

Din partea platformei Close the Glass Loop, Secretarul General al FERVER (Federația Europeană a Reciclatorilor de Sticlă), Olivier Deweerdt, a declarat: „Schimbul de bune practici între platformele naționale stă la baza angajamentului Close the Glass Loop. Suntem gata să sprijinim CERC și toți partenerii săi în promovarea colectării și reciclării sticlei în România, pentru a atinge ținta de colectare a deșeurilor de sticlă în vederea reciclării, de 90%, până în 2030. Fiind un material ce are calități permanente, sticla poate fi reciclată la nesfârșit fără pierderea proprietăților sale intrinseci. Acest lucru înseamnă că, odată colectată, sticla are o valoare imediată pentru economia circulară”.

Prin împărtășirea celor mai bune practici între platformele naționale și promovarea inițiativelor comune în colectarea separată a ambalajelor de sticlă din sectorul rezidențial și comercial, dar și prin susținerea investițiilor cu randamente ridicate de reciclare a sticlei în ambalaje de sticlă noi (bottle to bottle), Close the Glass Loop își propune să mobilizeze toți actorii relevanți pentru atingerea la nivelul Uniunii Europene a țintei de colectare de 90% până în 2030 (în creștere față de rata de 80,1% atinsă în 2021).

Informații despre platforma națională din România vor fi disponibile pe site-ul Close the Glass Loop: România – Close The Glass Loop: Romania – Close The Glass Loop

_________________________

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați::

Jean-Paul Judson
Coordonator Close the Glass Loop Email: info@closetheglassloop.eu Tel: +32 (0)486 82 39 36   Twitter: @theglassloop
Cristina Neacșu Manager Comunicare Coaliția pentru Economia Circulară – CERC Email: cristina.neacsu@economiecirculara.eu Tel: +40 756 089 919

Despre Close the Glass Loop

Împărtășim o ambiție europeană comună de a maximiza colectarea și reciclarea sticlei. Close the Glass Loop este o platformă care integrează lanțul valoric al colectării și al reciclării sticlei, elaborând un program de coordonare și monitorizare pentru reciclarea bottle to bottle. Scopul nostru este să creștem cantitatea și calitatea sticlei colectate și reciclate pentru atingerea noilor ținte de reciclare ale UE din 2030 și a îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Aflați mai multe la: Homepage – Close The Glass Loop

Despre Coaliția pentru Economia Circulară – CERC

Misiunea Coaliției pentru Economia Circulară din România este de a accelera tranziția către un model economic durabil și eficient în utilizarea resurselor, prin decuplarea creșterii economice, atât a produselor cât și a serviciilor, de consumul de resurse. Urmărim totodată transformarea practicilor de proiectare, producție, consum și tratament post-consumator, printr-o colaborare între toți actorii implicați pe lanț, dar și cei a celor care pot influența (legiuitori, autorități locale, lideri de opinie, consumatori).

Aflați mai multe la: Coaliția pentru Economia Circulară (economiecirculara.eu)

Lasă un răspuns