SUBVENȚIA DE 3.000 EURO/AN: START pentru DEPUNEREA CERERILOR!

Fermierii pot depune cereri pentru subvenția de 3.000 de euro care se plătește anual. Începând de joi, 4 ianuarie, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern pentru Programul de tomate legumicultorii pot depune solicitari de înscriere în Program. Prin această cerere se solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate.

Cultivatorii de tomate în spații protejate vor beneficia și în acest an de schema de ajutor de minimis prevăzută pentru acest sector în Programul de Guvernare. Resursele financiare aplicării schemei sunt de 183 de milioane lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 40 de milioane euro și se asigură din bugetul pe anul 2018.

Schema de minimis pentru acest an este similară anului 2017 și se va implementa de către Direcțiile pentru Agricultură Județene (DAJ), potențialii beneficiari fiind:

– producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător
– producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008
– producătorii agricoli persoane juridice.

Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se plătesc într-o singură tranşă. Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice DAJ cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 m².

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate derulat în anul 2017, elaborat în baza Programului de Guvernare, a prezentat un mare interes în rândul producătorilor agricoli cultivatori de tomate în spații protejate. După primul an de implementare situația se prezintă astfel:

–  9.350 beneficiari înscriși în program;

–  4.397 beneficiari care au încheiat ciclul I. Suma plătită beneficiarilor a fost de 59.277.715,80 lei.

–  3.619  beneficiari plătiți în ciclul II cu suma de 48.789.147 lei (la data de 18.12.2017).

Cu toate că măsura de sprijin a fost o noutate pentru sectorul legume-fructe s-a observat o creștere a numărului de cereri în decursul anului, producătorii agricoli manifestând interes în accesarea acestei forme de sprijin pentru tomatele cultivate în spații protejate.

După primul an de implementare (2017), au fost livrate pe piață peste 50.000 tone de roșii.

Lasă un răspuns