Viorica ZANOSIEV, Director, APIM (Asociația pentru susținerea producătorilor internaționali de medicamente din Moldova), a participat la conferința despre Publicitatea Medicamentelor, Suplimentelor Alimentare și Dispozitivelor Medicale în Republica Moldova

PRIAevents a organizat PRIMA conferința despre Publicitatea Medicamentelor, Suplimentelor Alimentare și Dispozitivelor Medicale în Republica Moldova în data de 23 martie 2021, bucurându-se de atenție deosebită din partea comunității farmaceutice (medicamente, suplimente alimentare si dispositive medicale), a asociațiilor de pacienți, farmaciștilor și lanțurilor farmaceutice, distribuitorilor, producătorilor și importatorilor, dar și a spitalelor private, producătorilor și importatorilor de produse dermatocosmetice, consultanților și mass-mediei.

Am acordat atenție temelor actuale și astfel, am dezbătut despre medicamente, suplimentele alimentare, dispozitivele medicale și vaccinurile disponibile și despre cele care sunt în proces de testare sau lansare, dar și despre publicitatea acestora. Bineînțeles, am inclus în dezbatere și teme actuale, de interes pentru sistemul sanitar, alături de toți cei implicați, precum: cum ar putea fi îmbunătățite cadrele legislative (legi, norme, directive) referitoare la publicitatea medicamentelor și dispozitive medicale, dar si a suplimentelor alimentare, codurile de conduită respectate de industria farmaceutică, codul etic pentru marketingul în industria medicamentelor, rolul reglementatorilor, rolul societăților profesionale, rolul lanțurilor farmaceutice si al distribuitorilor, reglementarea publicității dermatocosmeticelor, despre publicitatea înselătoare pentru medicamente sau suplimente alimentare sau dermatocosmetice.

În cadrul acestei ediții, am avut în vizor și studii de caz, exemple despre reclama la medicamente(OTC), suplimente alimentare, dispozitive medicale și dermatocosmetice, mai ales la radio și televiziune, dar si mai nou, in online. Cum ar trebui să arate reglementările în acest domeniu, pentru protejarea pacienților și utilizarea în siguranță a medicamentelor? Promovarea medicamentelor este reglementată diferit în fiecare țară, dar este guvernată de aceleași principii. Aceasta trebuie făcută în mod responsabil, etic și la cel mai înalt standard, pentru a se asigura utilizarea în siguranță a medicamentelor, indiferent de modul lor de eliberare, în conformitate cu legislația în vigoare. Scopul din spatele reglementărilor din publicitatea medicamentelor este: să încurajeze utilizarea rațională a medicamentelor, prin prezentarea obiectivă a acestora și fără a le exagera proprietățile; de a asigura că acestea sunt promovate corect în ceea ce privește beneficiile lor, fiind în acord cu informațiile enumerate în rezumatul caracteristicilor produsului; de a asigura că publicitatea medicamentelor nu este înșelătoare.

LECTORII care au participat sunt :Tatiana ZATÎC – Secretar de Stat, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale; Lina GUDIMA – Șeful secției Farmacovigilență și studii Clinice, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale;Ala URSU-ANTOCI – Președinte, Consiliul Audiovizualului; Marina ZANOGA – Asociat Senior, ACI Partners; Oana COCIAȘU – Președinte, Consiliul Roman de Publicitate (RAC) si Managing Partner, Medic One; Viorica ZANOSIEV – Director, APIM (Asociația pentru susținerea producătorilor internaționali de medicamente din Moldova); Cornelia GORINCIOI – Dr. în drept Șef Secție Concurență Neloială, Consiliul Concurenței Republica Moldova și Vasile ODOBESCU-Medic igenist, Direcția Protecția Sănătății Publice, Agenția Națională pnetru Sănătate Publică din Republica Molodva. MODERATORUL evenimentului a fost Raluca VOIVOZEANU-CEO PRIA Conferences.

Viorica ZANOSIEV, Director, APIM (Asociația pentru susținerea producătorilor internaționali de medicamente din Moldova) a afirmat : :„Scopul Asociației este de a promova principiile și standardele specifice pieței farmaceutice din Republica Molodova. Promovăm principiile de calitatea medicamentelor, metodele etice de promovare a medicamentelor și suntem dispuși să sprijinim autoritățile din domeniu în ceea ce privește dezbaterile legate de problemele și întrebările actuale. Suntem deschiși în comunicare și ne dorim să ajungem la niște legi și regulamente mai cuprinzătoare.” Venim cu propunerea de a amîna ânregistrarea obligatorie a prețurilor la medicamentele OTC (care se eliberează fara rețetă) reglamentată ân HG nr. 525/2010.. Conform “Analizei pieții farmaceutice din Republica Moldova: Rezultate și soluții din partea AMDM”  https://amdm.gov.md/ro/article/analiza-pie%C8%9Bei-farmaceutice-din-republica-moldova-rezultate-%C5%9Fi-solu%C5%A3ii-din-partea-amdm ca o consecință  in decurs de 6 ani (perioada 2013-2019) cantitatea de medicamente înregistrate a scazut cu 43%  ceia ce limitează accesul la medicamente a populației.   Practica internatională arată ca prețurile la medicamentele OTC se declară, dar nu se înregistrează obligatoriu.

De asemenea, a mai spus :„Noi susținem publicitatea medicamentelor OTC, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale, însă vrem să fie conform realității și Rezumatul caracteristicii produsului, să nu inducă în eroare pacienții. (…)Ne-am dori să fie reglementată procedura de a scoate produsul din lista medicamentelor compensate, astfel încât să poate beneficia de publicitate, iar companiile care doresc să facă publicitate, nu o pot face.(…)Suntem pentru Codul Etic de Promovare a Medicamentelor , dar venim cu câteva propuneri. Anual trebuie să dăm date despre sponsorizări. Am dori ca acestea să fie luate de la Inspectoratul Fiscal, fără ca noi să fim veriga intermediară care încală protecția datelor cu caracter personal.”

Sănătatea a fost şi va rămâne una dintre preocupările principale ale omenirii. Tocmai de aceea, PRIAevents își concentrează atenția asupra organizării evenimentelor, în care o arie largă de subiecte de interes, atât pentru medici, cât și pentru pacienți, și pentru industria de sănătate în general, sunt obiectiv și detaliat prezentate.

În cadrul acestei conferinte, ați avut ocazia să îi întâlniți pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participați la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul evenimentului să avem trasate idei, soluții și propuneri. De la acest eveniment nu au lipsit reprezentanți ai companiilor farmaceutice, ai celor care produc dispozitive medicale, suplimente alimentare, asociații ale pacienților, medici, farmaciști și asociații ale acestora, companii din zona de consultanță juridică, publicitate, audit, presă, reprezentanți din spitale de stat și private și reprezentanți ai autorităților.

Evenimentul face parte din seria conferințelor organizate de PRIAevents în Repubica Moldova, care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass-mediei.

Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei, și mai ales pentru healthcare.

                                                                                                                   

 

 

 

Lasă un răspuns