Situația finanțării în sectorul sănătății, dezbătută la Pria Financing the Healthcare System in Romania 2024

Principalele probleme din sistemul de sănătate și starea finanțării în acest sector au fost temele dezbătute la ediția din acest an a conferinței Pria Financing the Healthcare System în Romania.

Conferința a reunit voci din mediul guvernamental și administrativ, ai furnizorilor de servicii medicale, dar și reprezentanți ai pacienților, alături de producătorii de medicamente și de mass-media.

În mod evident, trebuie bani noi în sănătate, a spus Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la eveniment. „Deși pare mult, un miliard de euro pentru sistemul de sănătate reprezintă 40% din media europeană, ca valoare absolută. E clar că trebuie resurse noi. Fie prin extinderea numărului de plătitori – anul acesta numărul lor a crescut cu 900.000, prin includerea unor categorii care fuseseră exceptate în trecut, precum și prin dezvoltarea asigurărilor private de sănătate. În acest moment, din cifrele pe care le am, asigurările private reprezintă sub 1% din cele publice”, a spus Ministrul.

Potrivit lui Rafila, pentru a stimula creșterea asigurărilor private este nevoie de redefinirea pachetului de bază și un sistem de deductibilități. Efortul de la buget în momentul de față este mare, pentru că de fapt plătim și pentru persoane care nu sunt asigurate sau sunt scutite. Bugetul de stat este limitat de colectarea care în România este destul de modestă procentual, față de media UE – între 28% și 30%, în cel mai bun an a fost 31%. E drept că acum avem o infuzie de capital prin PNRR, însă cea mai mare parte a acestor fonduri este direcționată spre investiții. „Cred că singura soluție rațională este să încercăm să aducem mai mulți plătitori și să încurajăm asigurările private, pentru că sustenabilitatea sistemului poate fi compensată până la o limită”, spune ministrul. Medicii care prestează în sistem ambulator sunt foarte slab plătiți, a mai spus el. În prezent, 5,5% din PIB se duc către sănătate. „Acești 5,5% din PIB, la o colectare de 28% la bugetul de stat înseamnă foarte mult, a șasea parte. Dacă am colecta, să spunem, 38%, a șasea parte nu ar mai fi 5,5%. Deci depășește competența Ministerului Sănătății. Trebuie să vedem cum putem colecta mai mulți bani la buget. Informatizarea ANAF este un alt element important pentru care se încearcă rezolvarea”, a continuat Rafila.

Florentina Păncescu: „Sanatatea trebuie privita ca o investitie, nu ca o cheltuiala. Putem observa ca exista bunavointa din partea Agentiei Nationale a Medicamentului, din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Ministerului Sanatatii sa imbunatateasca lucrurile. Nu suntem inca la nivelul la care ar trebui sa fim, e nevoie, cel mai probabil, de o reforma structurala pentru a putea beneficia de o imbunatatire substantiala a situatiei actuale, dar, orice am face, ajungem la concluzia ca nu avem suficiente fonduri. Observam o lipsa de intelegere a realitatii din partea Ministerului Finatelor. Cele mai multe intalniri cu acestia se incheie cu o singura concluzie: nu au bani si nu au ce face pentru ca nu se colecteaza suficiente fonduri. E firesc sa traim cu aceasta realitate, ca Statul nu reuseste sa colecteze suficienti bani? „Noi suntem parteneri corecti, transparenti, ne platim taxele la timp, investim in Romania, investim in educatia continua, facem donatii ajutand la tratarea pacientilor romani, respectam contractele incheiate si termenii legali, dar cu toate acestea, continuam sa ne luptam cu lispa de predictibilitate. Pe noi ne preocupă acest lucru, ca si companii. Pentru noi, predictibilitatea este un lucru esențial”, a spus Florentina Păncescu, Head of Neurology and Operations East Europe, UCB Pharma România. In opinia sa, este foarte important dialogul si considera ca este obligatoriu ca toti factorii implicati sa ia parte la dialog, sa isi exprime opinia si sa aiba aceeasi intelegere asupra importantei sanatatii. Sunt proiecte in derulare ce urmeaza a fi finalizate, asa cum a fost mentionat in cadrul intalnirii, proiecte ce vin sa acopere niste nevoi in zona de stabilire a preturilor, de evaluare a tehnologiilor medicale si, cel mai probabil, vor aduce o imbunatatire, dar ne vom lovi de aceeasi problema: lipsa fondurilor.

Cosmin Alexandrescu: În România nu există negocieri

Legea 95 a fost aprobată prin asumarea răspunderii Guvernului în urmă cu 20 de ani, fără dezbateri, și este plină de greșeli, a arătat, la rândul său, Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator, prezent la eveniment.

„Nimeni nu se gândește că o lege organică are nevoie de două treimi din Parlament ca să fie schimbată. Și din această cauză, astăzi, ne izbim de aceeași problemă. Nu este normal, sub nicio formă, ca atunci când se negociază un contract-cadru, casa de asigurări să vină cu o formulă gata făcută, care se pune pe site câteva zile, și orice propuneri din partea partenerilor să nu treacă. Nu că nu ar există o motivație medicală sau financiară, ci pur și simplu pentru că conceptul de negociere în România nu există. Negocierea este o formalitate care este extinsă la toate nivelurile clasei politice, inclusiv a micului birocrat. Noi nu avem negociere.”

Potrivit acestuia, acum o săptămână au avut loc așa-zise negocieri între Colegiul Medicilor și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări, pentru că, potrivit Legii 95, cei care negociază contractul sunt cei din Colegiul Medicilor, care reprezintă medicii pe persoană fizică, nu entitățile care lucrează cu acei medici. Legea 95/2006, Legea reformei în sănătate, este departe și de spiritul Constituție, și de Codul civil.

S-a discutat doar ce se aplica în programul de cancer, niciuna dintre propunerile noastre și ale asociațiilor profesionale nu s-a luat în discuțiil.

„M-am săturat să mi se pună de către miniștri, parlamentari, că așa e legea. Păi tu trebuie să o schimbi, fă-o, dacă ești conștient că lucrurile nu merg bine, pentru că o faci pentru binele public, iar rolul tău este să slujești poporul, nu doar să fii într-o funcție”, a spus Alexandrescu.

Dan Zaharescu: Bugetul alocat sănătății este absolut insuficient

Este nevoie de un dialog între toți actorii din sistem pentru a putea stabiliza situația în sector, a spus, la rândul său, Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) prezent la conferința Pria Financing the Healthcare System in Romania.

„Suntem într-un an care pune foarte multe semne de întrebare pentru sectorul de sănătate, din punct de vedere economic. Bugetul inițial alocat sănătății este absolut insuficient. S-a finalizat această negociere cu medicii dinambulator și cei de familie și s-a ajung la observația că există un deficit de 2 miliarde de lei doar pentru prestațiile medicale în domeniul acesta”, a subliniat Zaharescu. La nivelul accesului pacienților la medicamente, deficitul este mult mai mare.

„Anul trecut nu am avut rectificare bugetare, ceea ce a înghețat dezvoltarea contractelor cost volum și accesul pacienților la medicamente prin aceste contracte. Anul acesta perspectiva este identică. Nu putem crește numărul pacienților, pentru că sumele sunt înghețate, iar perspectiva pentru a doua jumătate a anului este că vor fi în continuare înghețate și blocate contractele. Perspectiva este incertă”, a spus el. Potrivit acestuia, este nevoie de predictibilitate, de o cunoaștere a pașilor pe care autoritățile doresc să le facă în continuare.

Valentin Mircea: Dreptul la sănătate este singurul pentru care se plătește

Dreptul la sănătate este prevăzut în Constituția României, a arătat avocatul Valentin Mircea, senior partener la Mircea & Asociații, în cadrul Pria Financing the Healthcare System in Romania.

„Statul este obligat să asigure ocrotirea sănătății cum știe el. Particularitatea este că statul a înțeles să se ocupe punând oamenii să contribuie financiar. Este singurul drept, din cele 30 din Constituție, pentru care se plătește”, a arătat Mircea. Întrebarea care se pune, plecând de la acest cadru, este: „Unde sunt banii?”.

„Eu contribui, sume destul de mari, sunt un bun contributor, dar când mă duc, eu fac prevenție, analize medicale, și de câte ori mă duc mi se pune că s-a terminat bugetul cu casa, este refrenul pe care îl aud de când mă știu. În ultima vreme am renunțat și am luat-o pe out of pocket, dar nu este în regulă, pentru că eu fac parte din clasa medie”, a susținut avocatul. Deci unde sunt acești bani și de ce nu sunt suficienți?”, a continuat el.

„Problema de bază este aceasta, pentru că, dacă nu ne uităm la bază, nu vedem nici restul”, a susținut Mircea. „Ar trebui ca CNAS să-și dea seama cine este. CNAS este de fapt un achizitor, care achiziționeze serviciile de care ar trebui să beneficiem noi, pacienții. Este o entitate de piață specializată, deci are putere de negociere și poate sigura cele mai bune condiții pentru pacienți. Cu toate acesta, nu ajung aceste beneficii la asigurați”.

Vicepreședinte CNAS: Lucrurile bune se vor vedea în sistem cam în cinci ani de acum

Toți antevorbitorii mei au dreptate, aceasta este starea sistemului de sănătate la ora actuală, a spus Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte CNAS.

„Putem spune că Cenușăreasa acestui an este ambulatoriul de specialitate. Există o slabă finanțare acum în sistem pentru acest ambulatoriu. Avem în plan să degrevăm spitalele care pot fi tratate în asistența medicală primară, facem acest lucru încă din 2022. Sperăm să avem rezultate în curând, dar ne lipsește răbdarea, nu putem vedea rezultate atât de repede, nici măcar în doi ani, ci cam în cinci ani de acum”, a spus ea.

Unele îmbunătățiri se văd deja, a adăugat ea, în ceea ce privește consultațiile pe care ni le fac medicii de familie.

Din 2023, avem vaccinurile compensate de CNAS. Plățile au fost efectuate integral. „În luna aceasta plătim luna februarie ca servicii și vaccinuri. Este un efort făcut și vedem un exemplu de bună practică”, a mai spus Mezinu-Bălan.

Sănătatea a fost şi va rămâne una dintre preocupările principale ale omenirii și ale societății românești. Tocmai de aceea, PRIAevents își concentrează atenția asupra organizării evenimentelor, în care o arie largă de subiecte de interes, atât pentru medici, cât și pentru pacienți, și pentru industria de sănătate în general, sunt obiectiv și detaliat prezentate.

În cadrul Pria Financing the Healthcare System in Romania ați avut ocazia să îi întâlniți pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participați la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul evenimentului am avut trasate idei, soluții și propuneri.

Pria Financing the Healthcare System in Romania face parte din seria conferințelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei, atât în România, Republica Moldova și Bulgaria.

Cu o experiență de peste 14 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei, și mai ales pentru healthcare.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului Pria Financing the Healthcare System in Romania puteți găsi pe www.priaevents.ro.

Lasă un răspuns