Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la Pria Financing the Healthcare System in Romania 2024

Principalele probleme din sistemul de sănătate și starea finanțării în acest sector au fost temele dezbătute la ediția din acest an a conferinței Pria Financing the Healthcare System în Romania.

Conferința a reunit voci din mediul guvernamental și administrativ, ai furnizorilor de servicii medicale, dar și reprezentanți ai pacienților, alături de producătorii de medicamente și de mass-media.

În mod evident, trebuie bani noi în sănătate, a spus Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la eveniment. „Deși pare mult, un miliard de euro pentru sistemul de sănătate reprezintă 40% din media europeană, ca valoare absolută. E clar că trebuie resurse noi. Fie prin extinderea numărului de plătitori – anul acesta numărul lor a crescut cu 900.000, prin includerea unor categorii care fuseseră exceptate în trecut, precum și prin dezvoltarea asigurărilor private de sănătate. În acest moment, din cifrele pe care le am, asigurările private reprezintă sub 1% din cele publice”, a spus Ministrul.

Potrivit lui Rafila, pentru a stimula creșterea asigurărilor private este nevoie de redefinirea pachetului de bază și un sistem de deductibilități. Efortul de la buget în momentul de față este mare, pentru că de fapt plătim și pentru persoane care nu sunt asigurate sau sunt scutite. Bugetul de stat este limitat de colectarea care în România este destul de modestă procentual, față de media UE – între 28% și 30%, în cel mai bun an a fost 31%. E drept că acum avem o infuzie de capital prin PNRR, însă cea mai mare parte a acestor fonduri este direcționată spre investiții. „Cred că singura soluție rațională este să încercăm să aducem mai mulți plătitori și să încurajăm asigurările private, pentru că sustenabilitatea sistemului poate fi compensată până la o limită”, spune ministrul. Medicii care prestează în sistem ambulator sunt foarte slab plătiți, a mai spus el. În prezent, 5,5% din PIB se duc către sănătate. „Acești 5,5% din PIB, la o colectare de 28% la bugetul de stat înseamnă foarte mult, a șasea parte. Dacă am colecta, să spunem, 38%, a șasea parte nu ar mai fi 5,5%. Deci depășește competența Ministerului Sănătății. Trebuie să vedem cum putem colecta mai mulți bani la buget. Informatizarea ANAF este un alt element important pentru care se

În cadrul Pria Financing the Healthcare System in Romania ați avut ocazia să îi întâlniți pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participați la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul evenimentului am avut trasate idei, soluții și propuneri.

Pria Financing the Healthcare System in Romania face parte din seria conferințelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei, atât în România, Republica Moldova și Bulgaria.

Cu o experiență de peste 14 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei, și mai ales pentru healthcare.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului Pria Financing the Healthcare System in Romania puteți găsi pe www.priaevents.ro.

Lasă un răspuns