PRIAevents, în parteneriat cu Coaliția pentru Economia Circulară – CERC și cu sprijinul Consiliului Concurenței România, vă invită la unicul eveniment dedicat concurenței și economiei circulare în România – PRIA Competition and Circular Economy în 27 iunie 2024, de la 9,30 la Casa Eliad, aflat la ediția a 2-a în acest an.
Concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel, se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.
Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, afectând negativ economia, consumatorii și societatea. În acest caz, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru funcționarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau acțiuni pentru rezolvarea problemelor.
De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care
pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, cât și persoanele fizice, mai ales ca în această ediție aducem în prim plan și abordarea europeană asupra aspectelor legate de concurență.
Întrucât economia circulară este bazată pe reducerea, repararea, reutilizarea și reciclarea resurselor și materialelor și este din ce în ce mai recunoscută a fi în centrul tranziției ecologice, se pune întrebarea dacă legile și politicile concurenței, așa cum sunt concepute și aplicate în prezent, sunt compatibile cu paradigma sa.
Sunt câteva caracteristici ale economiei circulare care pot conduce la o piață mai puternică și deci, politici de concurentă noi ce pot apărea datorită acestei creșteri și care nu trebuie sa rămână neabordate.
În lipsa unor inițiative de reglementare suplimentare în timp util, consumul global de materii prime ar putea să fie de două ori mai mare până în 2060, cu efecte severe asupra bunăstării umane, economiei și ecosistemelor. Se estimează că cererea pentru unele metale, oțel și aluminiu, dar și cimentul și plasticul ar putea fi de patru ori mai mare decât cel actual în 2050. Generarea de deșeuri este, de asemenea, în creștere, în timp ce ratele de reciclare rămân scăzute. Folosim cu aproximativ 60% mai multe din resursele Pământului decât poate acesta regenera anual. Până în 2050, cu o populație globală în creștere, acea „depășire” ar putea ajunge la dimensiunea adunată a 3-4 planete, ceea ce este în mod clar nesustenabil.
Întrucât economia circulară poate duce la stimulente, modele de afaceri și dinamici diferite decât sistemele tradiționale de economie liniară, ne propunem sa explorăm teme precum:
- Strategia pentru economia circulară în România. Cum arată ea astăzi? Se
poate îmbunătăți? Ce industrii sunt cuprinse?
- În ce industrii și cazuri este nevoie de o analiză mai largă din punct de vedere concurențial a pieței pentru economia circulară?
- Modalități practice în care politicile concurențiale sprijină economia circulară;
- Ce trebuie să știe asociațiile din zona de mediu, atunci când se reunesc, astfel încât să fie sigure că nu încalcă legea concurenței? Ce subiecte pot fi discutate? Care sunt cele sensibile?
- Care sunt activitățile de advocacy și de comunicare publică pe care le pot întreprinde autoritățile de concurență pentru a sprijini în mod proactiv tranziția către o economie circulară?
- Infrastructuri existente, efecte ale piețelor. Exemple din Romania și alte țări;
- Sistemul SGR în România și provocările concurențiale
- Protecția mediului, inclusiv în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și reciclare;
- Considerații de mediu în aplicarea legii concurenței în România;
- Sustenabilitate și concurență;
- Dreptul concurenței și conduita responsabilă în afaceri. Exemple, studii de caz;
- Care sunt problemele de concurență în managementul deșeurilor?
- Acorduri orizontale în domeniul mediului;
- Integrarea verticală ca bariere de intrare și pe piețele locale;
- Crearea de stimulente pentru o utilizare eficientă a resurselor;
- Inovaţie și dezvoltarea modelelor de afaceri ale economiei circulare.
AGENDA:
9:30-10:00 – Înregistrarea participanților și Welcome Coffee
10:00 -13:00 – Panel dezbateri: Concurența și economia circulară
13:00 -13:30 – Q&A. Concluzii
PRIA Competition and Circular Economy face parte din seria conferințelor de succes organizate de PRIAevents în România și Republica Moldova și în Bulgaria.
Veți avea ocazia să interacționați cu cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.
Stabiliți contacte și încheiați parteneriate.
Abordați subiectele pe care considerați că este important să le dezbateți și schimbăm împreună legislația.
Vă asociați cu unul dintre cele mai apreciate branduri de evenimente de business din România, Republica Moldova și Bulgaria.
Mai multe detalii pe www.priaevents.ro