Alin VIȘAN, Președinte, ARAM, a participat la PRIA Environment 2021

PRIAevents a organizat conferința PRIA Environment 2021 în 2 noiembrie  una dintre cele mai importante platforme de dezbateri despre cele mai importante teme de mediu.

Suntem onorați că Dl. Alin VIȘAN – Președinte, ARAM, a participat la PRIA Environment 2021,  a acceptat invitația de a lua cuvântul în cadrul PRIA Environment 2021 în 2 noiembrie, online, de la 10:30.

Evenimentul PRIA Environment a avut o audiență foarte mare – 215 participanți în platforma evenimentului și 2 000 la transmisia live, au participat cei mai importanți lectori din domeniu, dezbaterile fiind interactive și au avut loc schimb de opinii și experiență.

S-a discutat despre rolul administrațiilor centrale si locale, despre politici și măsuri de mediu, SGR,  colectare și reciclare, dar și despre stadiul transpunerii legislației europene.

Alin VIȘAN – Președinte, ARAM a mărturisit:

O altă prevedere foarte importantă, adoptată în această toamnă de către Ministerul Mediului și de Ministerul Economiei, este Legea de Implementare a Directivei privind plasticul de unică folosință. Este o lege bună și necesară. A fost o dorință la nivel european, după cum știm foarte bine, să luăm o decizie dură și strictă în ceea ce privește aceste tipuri de ambalaje.

care ajung pe plajă, ajung în mări și poluează. S-a găsit o soluție bună în a identifica ambalajele care pot fi interzise, pentru că există alternative la ele. România a fost printre primele state europene care a implementat această Directivă. Avem acest termen de 5 septembrie 2021, de la care sunt interzise o parte dintre produse, însă această Lege nu este doar despre interzicerea unor produse. Sunt alte lucruri la fel de importante, sunt foarte multe ambalaje care nu pot fi interzise de astăzi și se dorește o diminuare treptată a consumului lor, dar nu o eliminare, pentru că nu este posibilă. Sunt alte ambalaje, cum ar fi sticlele de PET, pentru băuturi, unde, la fel, nu cred că își poate închipui cineva că putem renunța peste noapte la acest ambalaj, totuși, indispensabil lumii moderne de azi. Aici, s-a luat decizia de a pune accent pe colectarea acestor ambalaje. O colectare de 90% chiar reprezintă o performanță deosebită, iar cu ajutorul SGR suntem și noi aproape de acest procent foarte ambițios. Produsele din partea A din Directivă nu pot fi înlocuite astăzi și este doar o intenție de a reduce consumul până la jumătate, în următorii 4-5 ani. Este foarte ciudat modul în care s-a ajuns la o interzicere ascunsă a acestor produse, cu intenție sau fără intenție, soluția legislativă găsită a fost că toți cei care vând asemenea produse astăzi (e vorba de banalele casolete din plastic sau de banalele pahare din plastic pentru băuturi), să aibă la raft alternative care să nu fie din plastic. Altfel, riscă o amendă de până la 40.000 de lei. Nu s-a luat în calcul faptul că vorbim de zeci de mii de comercianți din România și de o incapacitate a industriei europene, nu vorbim de România, de a pune la raft astăzi alternative pentru tot ce se consumă.

Prima observație din partea noastră, ar fi să gândim mai bine modul în care o asemenea interdicție absolută, mascată, poate fi astăzi implementată, dacă noi chiar putem înlocui azi aceste produse la raft și dacă soluția cea mai bună este să venim cu o amendă pentru comercianți, care sunt în imposibilitatea practică de a avea acces la aceste tipuri de ambalaj.

Soluțiile pe care noi le propunem sunt gândite pentru a ne încadra în acest termen de 2026, prevăzut de Directivă. Sunt prevăzute și de Ordonanțăsă se creeze un registru, în care aceștia [producătorii de produse alternative care nu conțin plastic] să se înscrie, să se stabilească niște criterii pentru care produsele vor fi considerate alternative, să se dea timp comercianților să se organizeze. E vorba de o tranziție echitabilă pentru toată lumea, astfel încât să se ajungă la un rezultat bun, și nu la o impunere a unor amenzi uriașe, peste noapte. Avem încredere că toți factorii implicați se vor apleca cu mai multă atenție asupra acestui subiect și vor înțelege că este nevoie de o ajustare a acestei probleme.”

În cadrul acestei ediții a conferinței Pria Environment am adus împreună companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii și autoritățile și am dezbătut teme esențiale de mediu precum: implementarea sistemului depozit – garanție, stadiul transpunerii Directivelor UE, industria și tranziția spre o economie verde, colectarea și reciclarea.

Ca de fiecare dată, participanții au avut ocazia să îi întâlnească pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participe la un eveniment interactiv, astfel încât la finalul acestuia am avut propuneri concrete, idei trasate și soluții.

Partenerii principali ai evenimentului au fost : Berarii Romaniei, ANBR, TOMRA, RER Ecologic Group, ARAM, FCC Environment, FEPRA și Green Group, 

 

AGENDA

11.00 – 11.35 –  Start live videoconferință

11.35 – 13.30 – Dezbatere online despre cele mai importante teme de mediu. Stadiile implementării Directivelor Europene.

Stadiul transpunerii Directivelor Europene ce privesc mediul

Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului

DIRECTIVA (UE) 2018/852 modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaj

Care este stadiul de implementare al acestora? Este necesar să mai implementăm alte Directive?

Sistemul depozit – garanție

In prima parte a acestui an am dezbătut împreună despre SGR, iar in aceasta luna s-a  aprobat OUG pentru implementarea lui.

Cum va arăta în continuare reglementarea sistemului depozit-garanție în România? Care sunt pașii pe care trebuie să ii parcurgă producătorii, dar retailerii pentru a fi implementat?

Colectarea deșeurilor

Ce anume trebuie sa îmbunătățim?  In ce stadiu ne aflam pentru atingerea noilor țintelor de colectare? Care este părerea mediului de business? Ce măsuri mai pot lua autoritățile?

Stadiul reciclării în România

Responsabilitatea companiilor din Romania, a populației, a asociațiilor de locatari/proprietari? Cum se poate crește conștientizarea în rândul companiilor și al populației? Ce campanii s-au derulat?

Rolul organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului in domeniul gestionarii deșeurilor

Ce pot face companiile de reciclare, de colectare? Dar autoritățile locale? Cum arată astăzi sistemul pay as you throw astăzi?

Digitalizarea companiilor de mediu și transparența

De ce este importantă digitalizarea in sectorul de mediu? Ce strat-ups avem pentru digitalizarea întregului proces de reciclare?  Cum se poate face o transparentizare mai buna a acestui sector prin intermediul digitalizării?

PNNR

PNRR – Tranziția spre o economie verde. Când se vor putea atrage fondurile? Ce companii pot beneficia?

13.30- 14.00Q&A. Concluzii

LECTORII CARE AU LUAT CUVÂNTUL:

Barna TÁNCZOS – Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor  

Julia LEFERMAN – Reprezentant al alianței producătorilor de băuturi din Romania – Director General, Berarii Romaniei

Alice NICHITA – Reprezentant al alianței producătorilor de băuturi din Romania-Președinte, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare

Doinița MIHAI – Vice President Governmental Affairs Eastern Europe South, TOMRA

Radu MERICA – Director General, RER Ecologic Group

Constantin DAMOV – Președinte, Coaliția pentru Economia Circulară/ Președinte Green Group

Alin VIȘAN – Președinte, ARAM

Ionuț GEORGESCU – Director General, FEPRA

Mihaela FRĂSINEANU – Director executiv, Asociația OIREP Ambalaje

Bogdan ANDRONACHE  – Co-Founder & CEO, EcoTree.ro

Moderator al evenimentului a fost Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences.

PRIA Environment  reprezintă reuniunea companiilor, specialiștilor și autorităților implicate în protecția mediului în Romania.

În cadrul conferinței online PRIA Environment din 2 noiembrie 2021 ați beneficiat de aflarea noutăților legislative, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Veți avea ocazia să interacționați cu cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.

Abordați despre subiectele pe care considerați că este important să le dezbateți și schimbăm împreună legislația.

Vă asociați cu unul dintre cele mai apreciate branduri de evenimente de business din România și Republica Moldova.

Mai multe detalii găsiți pe www.priaevents.ro

Lasă un răspuns