Bogdan Chirițoiu, Președinte Consiliul Concurenței, a deschis sesiunea de dezbateri din cadrul Conferinței PRIA Competition 2019

 

PRIAevents și Consiliul Concurenței  a păstrat tradiția și a organizat conferința PRIA Competition, cel mai important eveniment dedicat concurenței și mediului de business în 21 februarie 2019 la hotel Sheraton, Sala Platinum.

Președintele Consiliului Concurenței, Dl. Bogdan CHIRIȚOIU, a acceptat invitația noastră de a participa la conferință și de a dezbate cele mai importante teme legate de concurență, alături de lectori importanti din mediul de business.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a deschis şi în acest an conferinţa PRIA Competition, arătând că instituţia pe care o conduce are o activitate intensă în această perioadă.

“Anul trecut am muncit pe brânci, vestea bună sau proastă este că şi anul acesta va fi la fel. Se vor finaliza cazuri importante, din industrii diverse”, a spus el.

Zona de servicii financiare a fost prioritară în ultimii ani, licitaţiile sunt şi ele un subiect care nu moare niciodată, iar sectorul energetic, respective liberalizarea pieţelor de energie electric şi gaze natural sunt şi ele sub lupa Concurenţei, ca urmare a OUG 114/2018.

“De asemenea, ajutorul de stat ne consumă foarte mult timp, este un domeniu foarte important. Am tot spus cât de fericiţi suntem că s-a rezolvat problema Oltchim, după mulţi ani, şi probabil vor rezolva pe aceeaşi cazle şi situaţia de la Compania Naţională a Uraniului şi pe cea de la Complexul Energetic Hunedoara”, a arătat Chiriţoiu.

Anul trecut nu am făcut schimbări majore în legislaţie, doar în cea secundară pe ici pe colo, a mai arătat el.

„Anul acesta prioritatea legislativă este transpunerea unei noi directive adoptate la începutul acestui an, care nu schimbă pe fond nimic în legătură cu legislaţia de concurenţă, însă ce încearcă această directivă este să armonizeze procedurile între statele membre, să putem colabora mai uşor. Totodată, mecanismele de concurenţă să fie mai clare, la fel şi obiectivele la numire şi mai ales la schimbarea din funcţiile de conducere”, a spus Chiriţoiu.

El a susţinut că o modificare esenţială se referă la faptul că, odată ce primeşte imunitate la amenda Consiliului Concurenţei, o companie poate fi exonerată şi de răspunderea penală.

„Nu mă aştept la schimbări mari, întrucât legislaţia română este deja destul de bine armonizată cu această directivă. Unde văd o schimbare este legătura dintre clemenţă şi imunitate. Directiva spune că acolo unde compania apelează la clemenţă şi primeşte imunitate la amendă, să primească imunitate şi în faţa Parchetului. Mă aştept ca acest lucru să genereze discuţii interesante cu Parchetul”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, 40% dintru companiile sancţionate anul trecut şi-au recunoscut vina, iar patru companii au apelat la politica de clemenţă, care înseamnă recunoaşterea încălcării legislaţiei înainte de a fi demarată investigaţia sau în stadiul incipient al acesteia şi care să ofere dovezi prin care Consiliul Concurenţei să fundamenteze cazul.

„De ce nu avem mai multe cazuri de recunoaştere sau clemenţă? Poate deoarece companiile se cred nevinovate şi atunci merg în instanţă. Dar şi poate pentru că avocaţii sunt reţinuţi de frica unei sancţiuni penale. Poate reuşim să dăm încredere în oameni că, dacă ai clemenţă în faţa Consiliului Concurenţei, acest lucru te acoperă şi pe partea de Parchet”, a adăugat oficialul Concurenţei

Chiriţoiu a amintit şi întârzierile din implementarea unei directive europene care ar duce la creşterea concurenţei în sectorul bancar, prin intrarea pe piaţă de noi jucători.

“Nu am nicio explicaţie pentru care nu a fost implementată această directivă. În ceea ce priveşte ROBOR, este o discuţie amplă despre cum legăm creditele populaţiei de acest indice. Directiva europeană ne spune că trebuie să le legăm de un indice şi discutăm cu BNR pe această temă, iar când vom avea vreo concluzie, o vom comunica”, a adăugat oficialul Consiliului Concurenţei.

El le-a spus oamenilor de afaceri prezenţi în sală că firmele pot veni să notifice Consiliul Concurenţei de realizarea unei concentrări economice nu neapărat după ce tranzacţia a fost perfectată, dar şi înainte, când lucrurile sunt sigure că aşa se vor întâmpla, acest lucru fiind esenţial pentru a câştiga timp.

Lasă un răspuns