Mihaela Ion, Partener la casa de avocatura Niţu, Stoica şi Asociaţii, despre concentrările economice, în cadrul conferinței PRIA Competition 2019

 

PRIAevents și Consiliul Concurenței  a păstrat tradiția și a organizat conferința PRIA Competition, cel mai important eveniment dedicat concurenței și mediului de business în 21 februarie 2019 la hotel Sheraton, Sala Platinum.

Indiferent de domeniul în care activați, dacă doriți să vindeți sau să cumparați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței.

Membrii unor asociații profesionale trebuie de asemenea să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.

Fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care să le includă în contracte sau sa le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă cand stabilește prețul și șă nu recurgă la concurență neloială.

La rândul său, avocata Mihaela Ion, partener la Casa de Avocatură Niţu, Stoica şi Asociaţii, de asemenea prezentă la conferinţa PRIA Competition 2019, a arătat că partea de concentrări economice nu este aşa de savuroasă precum partea de investigaţii, carteluri, înţelegeri verticale, dar suscită foarte mult activitatea avocaţilor.

“Cred că şi companiile prezente aici de faţă sunt interesate. Astfel, concentrările economice predomină în această perioadă. Şi anul trecut au fost unele foarte interesante, iar noi am fost de partea celor favorizaţi, cu decizii de autorizare”, a arătat Ion.

În opinia sa, foarte interesant este că, atunci când depui dosarul, ca avocat, pentru o concentrare economică, eşti preocupat cum să faci ca dosarul să arate foarte bine, mai ales atunci când pe masa Consiliului Concurenţei mai este o analiză de concentrare în aceeaşi industrie şi care poate ridica unele analize.

“A fost un caz foarte interesant pentru noi, o speţă în care tranzacţia noastră nu ridica probleme şi o alta pe o piaţă, spunem noi, din aceeaşi piaţă, dar din perspectiva Consiliului nu este aceeaşi piaţă. Vorbesc aici de materiale de construcţii. Aici era o întreagă dezbatere în ce măsură BCA-ul, blocurile ceramice şi cărămida sunt sau nu în aceeaşi piaţă. Noi eram pe BCA, Consiliul focusat pe cărămidă. Şi ia gândiţi-vă voi Consiliul cu o tranzacţie pe BCA şi una pe cărămidă. La cărămidă spunea că s-ar putea să fie un caz de cote de dominanţă şi s-ar putea să nu autorizăm şi o alta pe BCA unde spune că nu există probleme”, a spus Mihaela Ion.

Ea a subliniat că acest caz a fost foarte interesant.

“Noi am obţinut o decizie bună şi ne-am bucurat, văzând că sunt criterii care i-ar putea ajuta şi, spunem noi, cărămidarii să spună mai departe că piaţa este una mai largă. Tot aşa am aflat şi de principiul priorităţii, pe care Consiliul l-a respectat, fiecare dintre tranzacţii fiind analizată în contextul existent la momentul respectiv”, a continuat avocatul.

Lasă un răspuns