Cosmin Alexandrescu, Președintele Asociației Medicilor de Ambulator: „În România nu există negocieri”, a participat la Pria Financing the Healthcare System in Romania 2024

Principalele probleme din sistemul de sănătate și starea finanțării în acest sector au fost temele dezbătute la ediția din acest an a conferinței Pria Financing the Healthcare System în Romania.

Conferința a reunit voci din mediul guvernamental și administrativ, ai furnizorilor de servicii medicale, dar și reprezentanți ai pacienților, alături de producătorii de medicamente și de mass-media.

Cosmin Alexandrescu: În România nu există negocieri

Legea 95 a fost aprobată prin asumarea răspunderii Guvernului în urmă cu 20 de ani, fără dezbateri, și este plină de greșeli, a arătat, la rândul său, Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator, prezent la eveniment.

„Nimeni nu se gândește că o lege organică are nevoie de două treimi din Parlament ca să fie schimbată. Și din această cauză, astăzi, ne izbim de aceeași problemă. Nu este normal, sub nicio formă, ca atunci când se negociază un contract-cadru, casa de asigurări să vină cu o formulă gata făcută, care se pune pe site câteva zile, și orice propuneri din partea partenerilor să nu treacă. Nu că nu ar există o motivație medicală sau financiară, ci pur și simplu pentru că conceptul de negociere în România nu există. Negocierea este o formalitate care este extinsă la toate nivelurile clasei politice, inclusiv a micului birocrat. Noi nu avem negociere.”

Potrivit acestuia, acum o săptămână au avut loc așa-zise negocieri între Colegiul Medicilor și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări, pentru că, potrivit Legii 95, cei care negociază contractul sunt cei din Colegiul Medicilor, care reprezintă medicii pe persoană fizică, nu entitățile care lucrează cu acei medici. Legea 95/2006, Legea reformei în sănătate, este departe și de spiritul Constituție, și de Codul civil.

S-a discutat doar ce se aplica în programul de cancer, niciuna dintre propunerile noastre și ale asociațiilor profesionale nu s-a luat în discuțiil.

„M-am săturat să mi se pună de către miniștri, parlamentari, că așa e legea. Păi tu trebuie să o schimbi, fă-o, dacă ești conștient că lucrurile nu merg bine, pentru că o faci pentru binele public, iar rolul tău este să slujești poporul, nu doar să fii într-o funcție”, a spus Alexandrescu.

Sănătatea a fost şi va rămâne una dintre preocupările principale ale omenirii și ale societății românești. Tocmai de aceea, PRIAevents își concentrează atenția asupra organizării evenimentelor, în care o arie largă de subiecte de interes, atât pentru medici, cât și pentru pacienți, și pentru industria de sănătate în general, sunt obiectiv și detaliat prezentate.

În cadrul Pria Financing the Healthcare System in Romania ați avut ocazia să îi întâlniți pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participați la un eveniment interactiv, deosebit, astfel încât la finalul evenimentului am avut trasate idei, soluții și propuneri.

Pria Financing the Healthcare System in Romania face parte din seria conferințelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei, atât în România, Republica Moldova și Bulgaria.

Cu o experiență de peste 14 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei, și mai ales pentru healthcare.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului Pria Financing the Healthcare System in Romania puteți găsi pe www.priaevents.ro.

Lasă un răspuns